Trond Larsen er fornøyd med den nye seniorpolitikken. (Foto Siemens)

Trond Larsen er fornøyd med den nye seniorpolitikken. (Foto Siemens)

Skriv ut Tips en venn

Del denne artikkelen:

Share

Av: Astri Vannebo
2011-03-18  endret 2011-03-28

Det kan siteres fra denne siden under forutsetning av at det henvises tydelig til kilden seniorpolitikk.no

Smidigere i Siemens:

Aldersgrensen hevet til 70 år

- Nå har jeg fått hele to ekstra friuker som jeg kan ta ut akkurat som det passer meg. Jeg kan dele denne tiden helt ned i timer, om jeg vil, sier en fornøyd Trond Larsen (65). Han stortrives på jobb, men er likevel usikker på om han jobber til han fyller 70.

Det mest «revolusjonerende» i Siemens’ ennå ferske seniorpolitikk er hevingen av den bedriftsinterne aldersgrensen opp til 70 år. Men to ekstra friuker etter fylte 64 år er heller ikke å kimse av. Trening i arbeidstida er også noe seniorene kan få nyte godt av. De nye seniorpolitiske tiltakene trådte i kraft ved årsskiftet, og ble snart belønnet med Cicignonprisen - Trøndelag Personalforums pris til bedrifter eller enkeltpersoner som utmerker seg særskilt innenfor organisasjonsutvikling eller ledelse. Siemens fikk prisen for sin «offensive satsing på seniortiltak».

Med sine 65 år er Trond Larsen ikke bare senior i Siemens. Han er også en sann veteran, med nærmere 40 års fartstid i konsernet. Hans nåværende spesialfelt er support til styringssystemene, eller togledersystemene, i NSB. Han jobber full stilling og nyter følgelig godt av de to ekstra ferieukene som inngår i Siemens’ nye seniorpolitikk. Noen fritidsproblemer byr ikke den ekstra ledige tiden på.

- Jeg flyr på ski og går turer. Jeg bor landlig til ved Fetsund og har nok å stelle med, sier han.

To krumtapper

Da vi møtte Larsen, sto han på farten til Braunschweig i Tyskland, hvor oppbyggingen av de nevnte styringssystemene finner sted. Sammen med sin tre år yngre kollega, Jan Fjeld, er de krumtapper i denne delen av virksomheten, og nå skal nye styringssystemer for Bergensbanen testes ut før de om en måneds tid settes i drift for togstrekningen mellom Bergen og Myrdal.

Siemens har god bruk for den kompetansen som Trond Larsen, Jan Fjeld og andre kyndige seniorer besitter. Ingeniørressursene er ytterst verdifulle, og bedriften innså at den nye pensjonsreformen ville kunne gjøre dem svært sårbare. Så at Siemens bygger opp gode tiltak for seniorene, er ikke bare for å være «snille», men for å få folk til å stå lenger i jobben.

Å bli verdsatt

For Trond Larsens vedkommende er det altså de ekstra fridagene, som han gjerne benytter til å flekse litt i hverdagen, som er det mest attraktive tiltaket. Tilbudet om å trene i arbeidstiden har han ikke benyttet seg av. Han går jo mye på tur på fritida, og er for øvrig ved god helse. Selv om han trives i jobben, tror han per i dag ikke at han kommer til å benytte seg av muligheten til å jobbe til han blir 70.

- Nei, jeg regner nok med at jeg går av når jeg blir 67, sier han. Enkemannen skremmes ikke av tanken på plutselig å få alle dagene til egen disposisjon. På Hamarøy i Nordland har han et småbruk som trenger tilsyn og vedlikehold. Her skulle han gjerne ha tilbrakt mer tid.

- Hva synes du er det viktigste med Siemens’ nye seniorpolitikk?

- Jeg tror sannelig det viktigste er de signalene den gir, om at seniorene er viktige ressurser. Det gir en god følelse av å bli verdsatt, sier Trond Larsen til seniorpolitikk.no.

blog comments powered by Disqus
Senter for seniorpolitikk

Akersgata 32
0180 Oslo

ssp@seniorpolitikk.no
Telefon: 23 15 65 50

April 2014
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11

Tekststørrelse

T T T Gul/svart icon Normal
Sidekart
© 2010 Senter for seniorpolitikk | Ansvarlig redaktør: Tora Herud