Kjell Rune Kristiansen i kontrollrommet for T-banen i Oslo. (Foto TH)

Kjell Rune Kristiansen i kontrollrommet for T-banen i Oslo. (Foto TH)

Skriv ut Tips en venn

Del denne artikkelen:

Share

Av: Tora Herud
2011-07-08  endret 2011-09-01

Det kan siteres fra denne siden under forutsetning av at det henvises tydelig til kilden seniorpolitikk.no

Arbeid og helse:

Kristiansen light

Livet, jobben – ja, alt ble lettere, etter at trafikkleder Kjell Rune Kristiansen (63) ble fedmeoperert og gikk ned 50 kilo. Han er én av 10-12 personer i Kollektivtransportproduksjon (KTP), som fikk slik operasjon takket være helseforsikringen på jobben. Så lenge den varte.

- Jeg veide 145 kilo på det meste, hadde pustestopp om natten, sov dårlig, hadde problemer med å holde meg våken og var redd jeg skulle duppe av på jobben. I tillegg hadde jeg vondt i bena og jeg orket ikke å gå turer, sier Kjell Rune Kristiansen. Han arbeider som trafikkleder i et team på åtte personer, som kontrollerer at T-banen går på skinner som den skal i hovedstaden.

Les også: Fortsetter i arbeid

Les også: - Målrett seniorpolitikken

Syk på vei hjem

Den dårlige helsen førte til at Kristiansen hadde høyt sykefravær og mange, lange sykmeldinger. En dag han gikk fra trikken og hjem for åtte år siden, satte hjertet stopperen på. Han hadde hjerteflimmer og pustevansker – og ringte kona, ikke 113. Hun sørget for at han kom seg på sykehus i tide, og der ble han i ni døgn.

- Jeg fikk blodfortynnende medikamenter og klare råd om å gå ned i vekt, i tillegg til å fortsatte med blodtrykksdempende medikamenter som jeg hadde brukt siden 1972. Men det er ikke så lett. Jeg var tjukk som liten og ble mobbet for det. Som ung begynte jeg med roing. Jeg rodde sammen med Alf Hansen og veide 73 kilo, en kilo mindre enn ham. Men da jeg begynte å jobbe, ble det mindre trening og jeg gikk raskt opp i vekt igjen, sier han.

Fem år etter den første sykehusinnleggelsen var han på søvnklinikk, for å sjekke pustemaskinen han brukte om nettene. Der fikk han informasjon om fedmeoperasjonen.

Raskt og lønnsomt

Kristiansen er den eldste av de ansatte i KTPs to underavdelinger, Oslo T-banedrift AS og Oslotrikken AS, som har tatt fedmeoperasjonen gastrisk bypass. Prisen for operasjon og oppfølging i fem år er på 138.000 kroner.

- De opererte er både kvinner og menn og i alle aldere, og som alle sammen er i arbeid i dag. En har bare skiftet jobb, sier organisasjonssjef Marianne Slinde i KTP. Operasjonene er utført ved et privat sykehus og er blitt dekket av helseforsikringen som konsernet hadde, men denne avtalen gikk ut i juni. I tillegg til fedmeoperasjoner har mange benyttet seg av forsikringen i forbindelse med muskel-, skjelett- og belastningslidelser og andre typer sykdommer.

- Med denne ordningen har de ansatte fått rask avklaring, rask behandling og de er kommet raskt tilbake i arbeid. Jeg tror ikke at vi får en så god ordning igjen, men det arbeides med en alternativ ordning, sier Slinde. Hun har opplevd at saksbehandlingen for tilsvarende operasjoner i det offentlige helsevesenet har tatt så lang tid, at ansatte for lengst er tilbake i arbeid etter operasjoner på private sykehus, før svaret kommer.

Helt på skinner

Kjell Rune Kristiansen kunne gått av med AFP da han fylte 62 år, eller benyttet seg av særaldersgrensen for trafikkbetjenter som 63-åring. Han fyller 64 år i august. Uten operasjonen i 2008, tror han at han ville vært uføretrygdet. I stedet er han i full jobb i KTP – tidligere Oslo sporveier – der han har jobbet i 45 år. Han begynte i den første jobben åtte dager før den offisielle åpningen av T-banen i Oslo i 1966.

Grytidlig en morgen i april i år, sporet ei T-banevogn av på Majorstua stasjon og sperret for utkjøringen av vogner til morgenrushet i hovedstaden. Trafikkleder Kristiansen i Oslo T-banedrift er også Norges mest brukte skøytespeaker, og han har selv kjørt 30 vogntyper. Han er vant til å holde styr på 56 baneavganger i timen gjennom sentrum. Denne morgenen ble han intervjuet av NRK-Østlandssendingen, og radiolytterne fikk en utenom det vanlige god informasjon om dagens trafikkavvikling. I reprise etter reprise.

- Det stemmer at innslaget er brukt som godt eksempel i intern opplæring senere, sier han litt beskjedent.

En smalere utgave

Fedmeoperasjonen ble utført gjennom fem kikkehull i Kristiansens buk. Deler av magesekk og tarm ble satt ut av funksjon, men ikke fjernet.

- Jeg var nervøs på forhånd og hadde ikke hatt narkose før, men det gikk bra etter at den første timen etter operasjonen var over. Vekten gikk ned og det var moro å komme under 100 kilo, sier han. Utfordringen er å spise riktig, regelmessig og ikke for store porsjoner. For mye og for fort blir galt. Jeg reagerer også negativt på sukker. Det beste er mye grønnsaker og fisk, og å erstatte pølsene med karbonade for eksempel. Samtidig må jeg trene opp muskulaturen for å bli kvitt overflødig hud. Hadde jeg ikke vært i jobb, tror jeg at jeg lett ville blitt for passiv, sier Kjell Rune Kristiansen.

Fire dager før operasjonen var han i skøyteløper Knut ”Kuppern” Johannesens 75-årsdag.

- Skøytegutta synes det er moro å se meg nå, sier han.

- Et ekstremt pedagogisk tiltak

Rundt 100.000 mennesker i Norge lider av sykelig overvekt, og antall personer som ønsker fedmeoperasjoner, øker.

- Mer enn 2.000 fedmeopereres hvert år. Det er en økning fra rundt 100 operasjoner i året i 2004. Og det er de sykeste som prioriteres, mennesker som i tillegg til fedmen har pustestopp om natten, diabetes, høyt blodtrykk eller andre alvorlige tilleggssykdommer. De kan få operasjon innen et år etter at de er vurdert av et tverrfaglig team. De som ikke har fedmerelaterte følgesykdommer kan måtte vente på operasjon i tre til fem år, sier senterleder Jøran Hjelmesæth ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold.

 Han understreker betydningen av grundig utredning, for om mulig å finne andre måter pasienten kan gå ned i vekt på. Rundt halvparten av dem som søker om operasjon, velger andre behandlingsmåter.

- En fedmeoperasjon er et ekstremt pedagogisk tiltak for å hjelpe en person til å gå ned i vekt og deretter stabilisere vekten på et lavere nivå. Etter operasjonen må pasientene legge om kostholdet. De blir fortere mette og sjeldnere sultne. Alternativet til operasjon er tett oppfølging av pasientene over lang tid, og dette koster også mye, sier Hjelmesæth.

blog comments powered by Disqus
Senter for seniorpolitikk

Akersgata 32
0180 Oslo

ssp@seniorpolitikk.no
Telefon: 23 15 65 50

April 2014
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11

Tekststørrelse

T T T Gul/svart icon Normal
Sidekart
© 2010 Senter for seniorpolitikk | Ansvarlig redaktør: Tora Herud