Adepten Victoire Kaubura og mentoren Christel Meyer. (Foto TH)

Adepten Victoire Kaubura og mentoren Christel Meyer. (Foto TH)

Skriv ut Tips en venn

Del denne artikkelen:

Share

Av: Tora Herud
2011-03-31  endret 2011-04-04

Det kan siteres fra denne siden under forutsetning av at det henvises tydelig til kilden seniorpolitikk.no

Mentorordninger:

Trengte en å bryne seg på

- Det var bra at noen hjalp meg og Christel å komme i kontakt med hverandre, sier Victoire Kabura (34) og smiler til mentoren sin. Hun og Christel Meyer (55) er en del av mentorprogrammet ”Velkommen inn” i regi av Likestillingssenteret på Hamar.

Målet med ”Velkommen inn” er å styrke innvandrerkvinners muligheter i arbeidslivet.

- Vi lever i en urolig verden og noen søker ro her, men Norge trenger også den ressursen. Både offentlige og private virksomheter må stille opp dersom kvinnene skal knekke koden og komme seg inn i arbeidslivet. Dette er noe vi alle har et ansvar for, og det går lettere når jeg åpner en dør. Å være mentor gir noe ekstra, men jeg har også fått en ny venninne, sier Christel Meyer, varaordfører og ordførerkandidat på Hamar, men også døråpner for Victoire.

Les også om Likestillingssenterets kartlegging av mentorordninger

Mange hindere

Victoire Kabura kom som asylsøker fra Burundi i Afrika i 2005 etter å ha vært politisk aktiv. Hun fikk raskt opphold i Norge og valgte å bo på Hamar. Burundi er preget av konflikten mellom de to folkegruppene hutuer og tutsier, og foreldrene hennes tilhører hver sin.

Etter over fem år i Norge har Victoire fortsatt ikke fått godkjent den fire år lange utdanningen sin i økonomi og ledelse av NOKUT, godkjenningsordningen for utenlandsk utdannelse.

- I mellomtiden har jeg jobbet i kantine og med renhold, og jeg har fulgt rådet om å ta en to-årig utdanning som helsefagarbeider. Nå arbeider jeg i hjemmetjenesten, sier hun.

- Man skal være takknemlig for at man får jobb, men det snus ofte litt på hodet. Vi må bli flinkere til å se hva den enkelte kan, sier Christel Meyer, som selv er født i Finland, har bodd et par år i Afrika, er utdannet klinisk ernæringsfysiolog og har permisjon fra Helse Sør-Øst RHF for å være varaordfører.

”Velkommen inn”

Likestillingssenteret koblet adepten Victoire og mentoren Christel. Så langt har 60 par deltatt i ”Velkommen inn”, der anbefalingen er at parene møtes én gang i måneden i løpet av programåret. Det er fire mentorsamlinger og fire nettverkstreff i året. Velkommen inn er finansiert med blant annet FARVE-midler, forsøksmidler til arbeid og velferd i regi av Nav. Prosjektet startet i 2006 og varer ut året i år. Det er laget en egen veileder for mentorene i dette prosjektet.

- Mentorer får ikke betalt og skal ikke ha det heller, en får så mye igjen likevel. Jeg har lært mye om pågangsmot av Victoire. Vi har forskjellige referanseverdier, men vi er ikke så forskjellige likevel, sier Christel, som tror at Victoire skal videre i karrieren sin. Hun og Victoire er blitt gode venninner og begge ønsker å holde kontakten videre, også privat.

- Jeg drømmer om en dag å jobbe i bank, med for eksempel regnskap eller lønn, sier Victoire Kabura.

blog comments powered by Disqus
Senter for seniorpolitikk

Akersgata 32
0180 Oslo

ssp@seniorpolitikk.no
Telefon: 23 15 65 50

April 2014
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11

Tekststørrelse

T T T Gul/svart icon Normal
Sidekart
© 2010 Senter for seniorpolitikk | Ansvarlig redaktør: Tora Herud