Skriv ut Tips en venn

Del denne artikkelen:

Share

Av: Ingrid Høie
2006-03-23  endret 2009-12-29

Det kan siteres fra denne siden under forutsetning av at det henvises tydelig til kilden seniorpolitikk.no

Portrett:

Pensjonist med protest på agendaen.

Som Oslos kinodirektør gjennom et kvart århundre ble Ingeborg Moræus Hanssen vant til å være i vinden og på stormfulle høyder. Pensjonisttilværelsen plasserte henne utenfor stormsenteret, og hun er ikke helt fornøyd med det. Nå starter hun sitt eget urosenter.

Skjønt uro: I senteret, et rom med bakgårdsutsikt i et kontorfellesskap i Bygdøy Allé, hersker fred og fordragelighet. Innehaveren Moræus Hanssen bekjenner at benevnelsen urosenter først og fremst er et rampete utspill fra hennes side, en reaksjon på at tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik på nyåret proklamerte at han ville starte et fredssenter. Moræus Hanssen er en fredsæl kvinne, men hun synes vi protesterer for lite her i landet, og fra sin hule i skyggen av kastanjealleen vil hun gjerne sette protest og uro i system.

– Jeg er et menneske med engasjement og et temperament som ivrer etter å sette ting i gang. Og jeg er en sterk, intelligent og talefør kvinne som er oppdratt til at den som har fått mye i livet, skal dele med andre. Det er min plikt å bruke ressursene mine. Jeg vil stå opp om morgenen og stå på! erklærer hun.

Generasjonsmiks i fellesrommet.

Moræus Hanssen brenner blant annet for å skape et best mulig fellesrom for befolkningen. Og i fellesrommet vil hun møte både unge og gamle. Da hun som kinodirektør spaserte til sitt kontor, lekte hun seg ofte med å telle hvor mange hun møtte som var kledd i frakk og ikke boblejakke, og hvor mange som var eldre enn 38 år.

– Det var nesten ingen! Et samfunn må ha likestilling, kjønnsmessig og aldersmessig. Det er noe sykt med et samfunn som ikke har plass til mennesker over 38 år i fellesrommet. Den gamle blir flottere med en ung ved sin side, og vice versa. Ikke minst er det viktig å ha med personer med lang erfaring i det som har vært min arena, medierommet. I vår moderne tid skjer det så mye i rasende fart, og vi trenger mennesker som ser i bakspeilet, og at det faktisk er et bakspeil!

Nå har voksenkultur vært en flaggsak for Ingeborg Moræus Hanssen lenge før hun selv nådde sjels år og alder. Kinodirektøren stod fast på at for kinoen, som kanskje mer enn noe annet kobles til ungdom, var voksne mennesker det viktigste publikum - trofaste, takknemmelige og stabile.

– Jeg har alltid vært fascinert av mennesker som er eldre enn meg, og som har kunnskap om det som ligger foran. Min generasjon ble oppdratt til det – i dag er det i stedet bestefar som sitter på barnebarnets fang.

– En fransk filosof har uttalt at alle fremskritt må måles etter to dimensjoner, den etiske, moralske dimensjon og den historiske, fortsetter hun.

– Vi må altså kunne betrakte et fremskritt i et tidsperspektiv for å vurdere om det har noe for seg. Men det er vanskelig i et samfunn hvor de som får taletid ikke husker lenger tilbake enn til Idol-Kurt. Noen ganger bør det være aldersgrense for å delta i debatter, utbryter hun.

– Her om dagen fulgte jeg med på en fjernsynsdebatt hvor man diskuterte pensjon, og blant debattantene var lederen av Unge Høyre. Hva vet vel han om pensjon?

Den tapte kompetansen.

Etter 25 års erfaring som direktør legger hun vekt på at arbeidslivsledere må ha lang fartstid og noen år på baken.

– Det sies at erfaring er den tapte kompetansen; alle skal være sprutende effektive og trendy. Jeg mener vi trenger ledere som nær sagt alltid har vært i bedriften, som identifiseres med bedriften og kjenner den og produktet ut og inn. Fornyelse, som en bedrift også trenger, må komme i offiserskorpset.

– Å ta vare på erfaring har stått på dagsorden i en årrekke, men likevel opplever godt voksne å bli diskriminert i arbeidslivet. Hvilken strategi må til for å snu dette?

– Vi over 38 år må klore oss fast, og det fordrer blant annet at vi har greie på det vi snakker om. Jeg mener at det virkelig stygge dyret er teknologien. Den teknologiske utviklingen går raskt, vi får hele tiden nye systemer å forholde oss til. Det er en brutal utfordring for det voksne mennesket, for jo eldre man blir, desto mer ønsker man av refleksjon og ettertanke. Jeg tror også at omorganiseringsprosesser bidrar til å sile ut det voksne mennesket. Stadig omorganisering knuser gode arbeidsrelasjoner, og det sliter nok mer på eldre enn på yngre.

Pensjonistsorg.

Hun mener hver enkelt må få delta i arbeidslivet så lenge som man ønsker, og vil fjerne den øvre aldersgrensen. Hun har selv erfart hvor vondt det kan være å utsettes aldersdiskriminering, i form av antydninger om at hun kanskje burde slutte i stillingen som kinodirektør. Om det ble sagt som trøst eller trussel er uvisst, men effekten på Moræus Hansen var at hun trassig tenkte at hun skulle fortsette til hun ble 90. Når hun likevel sluttet senhøstes 2005 i en alder av 67 år, var en snerten Smart-bil den utslagsgivende faktor.

– Man blir 40 år yngre bare ved å sette seg inn i denne bilen, stråler den evig bilgale kvinnen. – Da jeg fikk den, ble jeg helt beruset, nærmest forelsket, og jeg skjønte at jeg ikke var helt glad og fornøyd med livet mitt. Mye motstand i arbeidet hadde gjort meg litt syk. Jeg sa opp stillingen straks.

Hun legger ikke skjul på at hun har vært gjennom en sorgprosess. Fra å være en profilert samfunnsborger med engasjement på både innpust og utpust, ble det plutselig helt stille rundt henne. Hun var bare en sint, finere frue på Frogner, og ble fylt av en stor, vemmelig tomhet. Med kontor og urosenter på plass, fylles tomheten av nytt engasjement, og almanakken av oppdrag. Kultur, kirke og fellesrom står øverst på listen.

– Jeg vil ikke bare gå på oppvarmet graut, men må orientere meg om nye ting også for å skjerpe hjernen, sier Ingeborg Moræus Hanssen.

blog comments powered by Disqus
Senter for seniorpolitikk

Akersgata 32
0180 Oslo

ssp@seniorpolitikk.no
Telefon: 23 15 65 50

April 2014
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11

Tekststørrelse

T T T Gul/svart icon Normal
Sidekart
© 2010 Senter for seniorpolitikk | Ansvarlig redaktør: Tora Herud