Synliggjør eldres ressurser og utviklingsmuligheter i arbeidslivet.

blogg

Jan Blichfeldt (planner og daglig leder, BFT Innsikt) , 07.07.2016 13:32

Hvorfor er de beste fotballtrenerne i verden alle «gamliser»?

Det er opplest og vedtatt at det er vanskelig å komme i betraktning for nye jobber etter fylte 50. Hva er da forklaringen på at det er nesten kun eldre herrer som lykkes som trenere for de beste fotballagene i verden?

For hvem vant Premier League i år? Jo, sensasjonslaget Leicester med «sølvreven» og gentleman Claudio Rainieri (64) ved roret. Nr. 2? Arsenal med Arsène Wenger (68)! Faktisk er kun tre av topp ti-trenerne under 50. Snittalderen på topp ti er godt modne 57 år.

Samtidig er forklaringen på 50+ manglende popularitet som arbeidstakere at verden endrer seg for fort og gamlisene henger ikke med, de tåler ikke stress lenger. De orker ikke lange arbeidsdager, vil heller ha fri.

Opplest og vedtatt. Så det er ikke kun vanskelig å ha fremmedartet navn når en søker jobb. Alder er et minst like viktig utskillelseskriterium.

Dette rimer dårlig med følgende uttalelse fra vår landslagssjef (56!) i Aftenposten her om dagen hvor han uttaler at «kravene til moderne fotball er i rivende utvikling når det gjelder tempo, fysikk, taktiske valg for enkeltspilleren/laget og spill/motspill.» Det betyr vel at også trenerne bør være i «rivende utvikling» selv om snittalderen på de beste i PL-sirkuset er på nivå med norsk pensjonsalder.

Og i disse dager starter EM i fotball – hvor kun 5 av 24 trenere er på 40-tallet. Snittalder: 57 år nok en gang.

OK – sier du kanskje - så er det kanskje slik innenfor fotballen. Men det er stor forskjell på å lede en bedrift og et fotball-lag!

Jeg tar opp nettsiden til businessmagasinet Fortune som årlig kårer «Verdens mest innflytelsesrike personer» samt «Verdens mest beundrede bedrifter». Jeg bestemte meg for å ta de ti øverste innen hver sektor. Mon tro hvor gamle disse lederskikkelsene er?

Som du har gjettet allerede, ganske annerledes enn det «konvensjonell visdom» sier. Suksess og innflytelse ender ikke ved 50. Det ser heller ut som den starter da.

Øverst blant verdens mest innflytelsesrike personer troner Jeff Bezos (Amazon) med sine 52 år, deretter Angela Merkel på 61. Og snittet for topp 10? 61 år.

Helt til slutt til alder på topplederne i «Verdens mest beundrede bedrifter»: nr. 1 er Tim Cook (Apple) med 55 år. Deretter yngstemann på topp 10, Larry Page (google) med 43 og med det er han den eneste på 40-tallet på denne eksklusive listen. Snittalderen nærmer seg AFP-grensen med sine 61,4 år.

Javel – tenker du nå. Det beviser at toppsjefer og ledere hevder seg godt selv om de er godt over 50 – men hva hjelper det journalist Gunda på 57 som verken er rik eller berømt og som akkurat nå er tilbudt sluttpakke? Det er tross alt flest Gundaer i denne verden!

Sant nok. Men er det ikke verd å reflektere over om ikke mange av disse Gundaene kanskje har adskillig mer produktiv kraft i seg i den rette jobben – og ikke nødvendigvis den samme jobben? For de etablerte sannheter om å ikke følge med i timen, ha lav toleranse for stress etc. kan umulig sies å ha hemmet utfoldelsen til det godt voksne flertallet på mine fire lister.

Verdens aller mest ustabile jobb er vel fotballtrener i Premier League. Et par tap på rad og det murres i rekkene. Pressen starter klappjakten, fansen synger nidsanger fra tribunen og vips er man ute i kulden. Så hvordan kan det ha seg at de styrende stadig leter mest blant de godt erfarne? Er det fordi de ikke skjønner sitt eget beste, eller er det fordi de mener at det ikke finnes noen substitutt for klokskap. Og klokskap er nysgjerrighet blandet med erfaring. Og til erfaring er det få snarveier.

Hva kan vi så slutte av dette? At kanskje har både Gunda Sluttpakke og Per Mathias Høgmo sine beste år foran seg. Vi ser frem til VM i 2018!


Jan Blichfeldt (61) – and proud of it!

(Innlegget sto først på trykk i Aftenposten 10. juni i år.)