Synliggjør eldres ressurser og utviklingsmuligheter i arbeidslivet.

blogg

Tora Herud (redaktør, seniorpolitikk.no) , 09.04.2018 14:27

«Sveriges beste arbeidsformidling»

er tittelen på en TV-serie fra virkeligheten på arbeidsformidlingen i Örnsköldsvik i Västernorrland i Sverige. Første episode i serien ble sendt på SVT1 i forrige uke, den neste kommer torsdag.

Modige kunder på arbeidsformidlingen i Örnsköldsvik. (Faksimile fra SVT1)

I den første episoden fikk vi se at mye ikke fungerte ved arbeidsformidlingen. Ledelsen fikk kraftig kritikk fra konsulentene som var hyret inn. De ansatte mente de hadde for mye å gjøre og at de fikk for dårlig oppfølging fra lederne sine. Kundene, som de arbeidssøkende ble kalt, klagde på dårlig hjelp og sen saksbehandling. Senioren blant dem, Anders på 61 år, har vært ledig siden 2014, enda han er villig til å flytte hvor som helst i Sverige for å få jobb. Første episode sluttet med at kona hans gikk inn på arbeidsformidlingen for tale mannens sak.
Jeg er spent på fortsettelsen. Her hjemme i Norge skal aldersgrensene i arbeidsmiljøloven fjernes, hvis Høyre får det som det ønsker.

«Vi skal senke barrierene for eldre i arbeidslivet og invitere dere på fredagspils, sa stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde», ifølge Aftenposten i dag, i en hilsen til seniorene på Høyres landsmøte i helgen.

Det er bra. La folk som ønsker det, få jobbe. De fleste kan uansett velge å gå av når de vil etter fylte 62 år, dersom de har jobbet lenge nok. Mange med særaldersgrenser kan gå av tidligere. Og vi trenger ikke aldersgrenser bare fordi noen ledere synes det er mest bekvemt å avslutte arbeidsliv med pensjonering.

I Dagens Næringsliv i dag sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen etter Høyres landsmøte at «Hvis ikke flere av innvandrerne kommer i jobb, vil ikke det norske velferdssamfunnet være bærekraftig». Røe Isaksen sier at i tillegg til innsatsen for å få flere med innvandrerbakgrunn i arbeid, må systemsvikten i integreringsarbeidet rettes opp.
Samfunnet trenger både at flere eldre har lyst til å jobbe lenger i nåværende jobb, eller ved å bytte jobb. Vi trenger også at flere innvandrere kommer i arbeid. Mange funksjonshemmede ønsker seg jobb, men får det ikke. Men for å lykkes trengs det også mange gode hjelpere. I Norge heter det ikke lenger arbeidsformidling, men Nav. Det er først og fremst Nav vi kontakter når vi trenger hjelp på arbeidsmarkedet.

Jeg venter spent på neste episode om arbeidsformidlingen i Örnsköldsvik. Med en stab som er villige til å stå fram med hele endringsprosessen for å bli best, kan det bare gå bra.