Fun fact

Den Gamle Garde satte skrekk i motstanderen

Hvor kommer begrepet "Den gamle garde" fra? Jo, den franske keiser Napoleon satte inn elitesoldatene i La Vielle Garde når det virkelig gjaldt.

Av Berit Solli, 16. mai 2022

Den gamle garde

Napoleons elitesoldater hadde lang erfaring, kunne lese og skrive og over 177 cm høye.

Napoleons keisergarde var eliten i Frankrikes gigantiske hær. Den gamle garde var eliten av eliten, og også livvakt for keiseren. Soldatene var krigsveteraner, hadde fryktinngytende høye hatter, og kunne lese. I motsetning til Napoleon selv på 1,68 m, var minstekravet 1,77 m for å komme inn i Den gamle garde (Vielle Garde). Den gamle garde besto av infanteri, kavaleri og artilleri.

Illustrasjon fra Historienet.

Napoleon Bonaparte gikk gradene i militæret gjennom kriger og den franske revolusjon (1789). Han ble til slutt keiser av Frankrike. Han la et grunnlag for den moderne franske stat, med blant annet lovverket Code Napoleon fra 1801. Den franske revolusjon og Napoleonskrigene var viktige foranledninger til at Norge fikk egen grunnlov 17. mai 1814.

Resten av hæren kalte gutta i Den gamle garde for “grognards”, altså gretne gamle gubber. I motsetning til resten av hæren hadde den gamle garde nemlig lov til å klage over militærlivet, også når Napoleon hørte det.

Den gamle gardes mot og jerndisiplin ble møtt med ærefrykt og beundring av både motstanderne og medsoldater.