
Rune og Fabian Kalf-Hansen. (Foto Charlotte Gavel)
I november i fjor fikk spisestedet «Kalf & Hansen», som serverer nordisk, økologisk hurtigmat på Sødermalm i Stockholm, prisen «Bästa Hälsokonsept» på Restaurantgallaen. Det skjedde kun et halvt år etter åpningen. Nå er de nominert til to priser til.To generasjonerKokk Rune Kalf-Hansen har lang erfaring fra ulike restauranter i Danmark, Frankrike og Sverige og har også har drevet sin egen. «Kalf & Hansen» har han startet sammen med sønnen Fabian på 23 år.- Vi eier 50/50. Det handler om to generasjoner. Jeg har erfaring og Fabian er ung. Men viktig for meg er å lære den unge generasjonen å kjenne, som hvordan de bruker sosiale medier. Vi har ikke brukt en krone på reklame til nå. Jeg prøver å lytte til hva han sier. De unge har mye energi og orker mye. Da jeg var på hans alder var jeg hissig og sint, Fabian er så rolig. Nå jobber vi side om side, men Fabian kommer til å ta ansvaret for restauranten, mens jeg tar hånd om det som ligger bak. Etter ni måneders drift har vi 5-6 ansatte, sier faren.Kortreist og sesongMenyen er fast, men råvarene veksler med årstidene. Grønnsaker kjøpes direkte fra svenske bønder, og en jeger leverer vilt som rådyr, hjort og villsvin.- Vi diskuterer med leverandørene hva de skal dyrke. Mye av fisken kommer fra Norge, slik som sei, ofte torsk, kolje og sei. Men foreløpig går det ikke så mye fisk. I dag serverer vi høns, sier han.Matrettene heter Stockholm, Oslo, København, Gøteborg, Helsinki, Reykjavik og Torshavn. Rettene er inspirert av svenske kjøttboller og danske fiskeboller. I tillegg kommer en vegetarisk bolle. Den dyreste retten koster 100 kroner. Og konseptet: Velg en type bolle og velg mellom ulike tilbehør.Alle blir glade- Folk kan se at maten lages, og det er dette som er framtiden. Vi bruker alle råvarene vi kjøper inn, og lager suppe på restene. Slik blir alle glade, både produsenten, kokken og forbrukeren. Det er billig mat, folk kommer ofte. Det er sosialt. Og vi har veldig høy kvalitet på maten, sier Rune Kalf-Hansen.Han sier det kjennes godt å vite at dette fortsetter når han gir seg.- Det er fantastisk å få jobbe sammen med sønnen sin. Tidligere har det vært restauranter med bare mine ideer, sier han. Eldste sønnen på 26 år studerer økonomi og hyres inn på timebasis med sine kunnskaper, men han ønsket ikke å bli en medeier i firmaet.