MIT Sloan Management Review

Giftig kultur tidobler sjansen for at ansatte slutter

Mangel på mangfold, mangel på respekt, uetisk adferd fra ledelsen, at folk underminerer hverandre, og utnyttende ledere er de fem hovedtrekkene ved en giftig kultur, som er hovedgrunnen til at ansatte slutter, skriver Charlie og Donald Sull.

Av Berit Solli, 8. mars 2022

Sull

Donald Sull og Charlie Sull har studert sammenheng mellom bedriftskultur og at folk slutter. (Foto: Dare to Lead)

En ny analyse av ord brukt av ansatte og tidligere ansatte i omtale av virksomheter viser sterk sammenheng mellom kultur og at folk slutter. Analysen er basert på kunstig intelligens (AI).

Les omtale av analysen hos MIT Sloan Management Review her.

Du kan også høre intervju med de to som har gjort analysen i podkasten How Toxic Work Cultures are driving the Great Resignation.

The Great Resignation

Mer enn 40 prosent av alle ansatte i USA tenkte på å forlate jobben sin i begynnelsen av 2021, skriver MIT Sloan Management Review. Mellom april og september 2021 sluttet mer enn 24 millioner amerikanere i jobben sin. Det er rekord. Det har ført til at bedriftsledere og andre arbeidsgivere leter etter måter å beholde ansatte på.

Donald og Charlie Sull har analysert 34 millioner online ansattprofiler for å identifisere amerikanske arbeidere som forlot sin arbeidsgiver av en eller annen grunn (inkludert slutte, pensjonere seg eller bli permittert) mellom april og september 2021. Data fra Revelio Labs gjorde det mulig å estimere avgang på bedriftsnivå for et utvalg av store selskaper som til sammen sysselsetter nesten en fjerdedel av privat sektors arbeidsstyrke i USA.

Oppsigelsesratene er høye i gjennomsnitt, men det er store forskjeller på bransjer og selskaper. Pandemien rammet bransjer ulikt. Og innenfor samme bransje fant de to analytikerne betydelige forskjeller. På selskapsnivå varierte turnoveren fra to til 30 prosent.

Ikke overraskende opplevde selskaper med et rykte for en sunn kultur, inkludert Southwest Airlines, Johnson & Johnson, Enterprise Rent-A-Car og LinkedIn, lavere avgang enn gjennomsnittet i løpet av de første seks månedene av USAs “den store oppsigelsen”.

Funnene antyder også et annet, spennende mønster: Mer innovative selskaper opplever høyere avgang enn sine mer stabile konkurrenter. Mønsteret er ikke begrenset til teknologiintensive bransjer.

Lønn på 16. plass

Mye av mediediskusjonen om “den store oppsigelsen” har fokusert på ansattes misnøye med lønn eller utbrenthet, skriver MIT Sloan Management Review. Kompensasjon (inkludert lønn) rangerer imidlertid først på 16. plass blant alle temaer når det gjelder å forutsi om ansatte vil slutte i Sulls undersøkelse.

graf
Forfatterne analyserte virkningen av mer enn 170 kulturelle trekk på ansattes avgang fra april til september 2021. Disse fem var de som mest kunne forutsi høy turnover. Hver stolpe indikerer nivået av betydning i forhold til ansattes kompensasjon. En giftig kultur har 10,4 ganger større sannsynlighet for å bidra til slitasje enn kompensasjon gjør. (Illustrasjon MIT Sloan Management Review)

Dette samsvarer med Senter for seniorpolitikks budskap om hva som får ansatte til å utsette å gå av med pensjon. Se for eksempel vårt webinar om hvordan de neste 15 årene i arbeidslivet blir de 15 beste her. Eller ta kontakt for bedriftsrådgivning her.

De fem verste kulturtrekkene

En giftig bedriftskultur er altså den desidert sterkeste prediktoren for høy turnover. Det er 10 ganger viktigere enn kompensasjon for å forutsi om ansatte vil slutte. Folk kan være frustrerte med mange ting, for eksempel en tungrodd organisasjon. Men giftig kultur er verre.

Sulls analyse fant at de fem viktigste trekkene som bidrar til giftig kultur er:

  • Manglende evne til å fremme mangfold, rettferdighet og inkludering (lhbt, kjønn, funksjonshemmede, etnisitet)
  • Ansatte føler seg ikke respektert
  • Uetisk oppførsel fra lederne, uærlighet
  • At folk underminerer hverandre, går bak ryggen på hverandre, snakker dårlig om andres arbeid
  • “Abusive” ledelse, utnyttende ledelse

Sull vil komme med en ny artikkel om de giftige kulturtrekkene om noen uker.