
Else Myhre satser på produkter av fisk. (Foto Tora Herud
I et område der kafeer, restauranter og ta-med-hjem-mat av nesten alle slag ligger tett i tett, dukket det plutselig opp et lite spisested med hjerteformede fiskekaker og fiskesuppe på menyen. Vegg i vegg ligger en sushibar.- Jeg har hatt en drøm om å starte en liten kafé i et nabolag. Da jeg jeg kom over en artikkel om ”Søstrene Hagelin” i Bergen, kontaktet jeg dem som driver stedet. Først foreslo jeg et samarbeid og vi hadde en del kontakt, men de trakk seg. Så da startet jeg bare for meg selv, sier hun.Myhre søkte Innovasjon Norge om støtte på 200.000 kroner, men fikk avslag.- De mente dette ikke var en ny idé. Men jeg har energi og lyst, og jeg kommer ikke til å gi opp med det første.Mye måtte gjøres før åpningElse Myhre sier hun ikke har gjort noen markedsundersøkelse eller regnet ut hvor mange personer som passerer utenfor på fortauet, for å finne kundegrunnlaget. Men beliggenheten mellom Slottsparken og Litteraturhuset noen hundre meter unna på den ene siden og Høgskolen i Oslo og Akershus på den andre siden, tilsier at det det går en del mennesker forbi i løpet av en dag.-Lokalet fant jeg ved hjelp av en næringsmegler. Det har vært spisested før, men hadde vært stengt en stund. Jeg leide lokalet ”som det var”, heter det vel, og så har jeg pusset opp fra grunnen av. Rørleggerne kunne Mattilsynets regler, så det gikk bra, sier hun.Ute brenner stearinlys på et lite bord og ønsker velkommen. Inne er det lunt og koselig med småbord og sofabenker langs veggene.-Utfordringen er å få kunder, gjøre markedsføringsjobben. Den har jeg liten erfaring med.Fiskekaker i stedet for bollerElse Myhre synes det er hyggelig når småbarnsfedre kommer innom og kjøper fiskekaker til seg selv og barna, i stedet for å gå et annet sted og kanskje kjøpe boller. Hun er født i Øygarden ved Bergen. Etter gymnaset i Hardanger begynte Else Myhre å jobbe i Posten, og tok den interne utdanningen hun kunne få der.- Jeg har jobbet med IT og programmering helt siden hullkort-maskinene og innføringen av det første skrankesystemet i Posten. Men før jul var jeg ofte ute og jobbet på postkontorene for å ta unna der. Nå er det bare 30 postkontorer igjen, og jeg er pensjonert fra Posten, der jeg gikk av med AFP og gavepensjon, sier hun.Men slutte å jobbe hadde hun ikke lyst til.- Vil du ha brød til? spør Else Myhre kunden ved disken, mens hun øser opp fiskesuppe i en tallerken.