Senior Smart

Har en løs tanke for 50 – 100-åringer

- Det er viktig å investere i et miljø og dyrke en kollektiv kultur der vi heier på hverandre, sier Claus Fibiger (51).

Av Tora Herud, 31. mai 2018

Claus Fibigertror eldre og unge kan samarbeide. (Foto Tora Herud)

Claus Fibigertror eldre og unge kan samarbeide. (Foto Tora Herud)

Start Up, inkubator, Coworking space, kulturprodusenter og samfunnsinnovatører er noen av begrepene som brukes om miljøer for folk som ønsker å starte opp en virksomhet i samarbeid med andre. I Oslo fins det rundt 30 slike steder, ifølge Claus Fibiger. Han er utdannet sosiolog og har lang erfaring fra å starte virksomheter tilknyttet brett- og skateboardkultur og i musikkbransjen.

Da Innovasjon Norge og Senter for seniorpolitikk i vinter arrangerte frokostseminar om seniorgründere, var Fibiger en av bidragsyterne. Han fortalte om det han foreløpig kaller en løs tanke, men som han har levert en programskisse på til Innovasjon Norge.

– Jeg tror det er mange med erfaring og kompetanse som kan trenge et kompetansemiljø og et nettverk ikke minst. Oppstartvirksomhetene består i stor grad av unge mennesker. Det er en veldig ensartet gruppe, som krever sterkt fotfeste. De er trendy. Det kreves kunnskap og kapital for å komme innenfor, sier han. På seminaret sa han at han vil skape et miljø for 50-100-åringer.

Oslo, et spennende sted i verden

Dersom du også synes det er noe kjent med denne mannen, skyldes det kanskje at han deltok i den første Anno-serien fra Bergen på NRK1, der han kom til finalen og bare ble slått av Emilie Enger Mehl, Senterparti-politikeren fra Hedmark. Claus Fibiger er dansk og flyttet med foreldrene til Nøtterøy i 1982, der han gikk på gymnaset. Deretter dro han utenlands og bodde blant annet i Kerala i India mens han studerte ved universitetet i Oslo.

– Jeg fant ut at Norge hadde åpne studier uten frammøteplikt. Nå synes jeg Oslo er et av de mest spennende stedene i verden, sier han, som er far til fem. Den eldste er 28 år.

Effektive og flinke eldre

– Jeg ser de fine synergiene ved å bygge nettverk. Og jeg ser mange eldre rundt meg, som er ekstremt effektive og som er flinke til å dele av med seg. Burde vi ikke gi mer oppmerksomhet til den eldre skaperkraften og anerkjenne den? Det kan være folk som vil realisere drømmen, har mistet jobben eller som tar ut pensjon tidlig og vil kombinere det med en ny livsstil. Vi må jo ha noe å bruke tiden på. Vi eldre er bedre i stand til å dra et prosjekt fra A til Å. Men det kan godt hende at en egen start up for eldre bør være i nær tilknytning til en med yngre, sier han.