NRK Frokostradioen

Hauge avviser at eldre fortrenger yngre

Linda Hauge gjestet onsdag morgen Frokostradioen på NRK. "I all hovedsak er svaret nei, men kortsiktig og lokalt kan det være tilfelle," sier Hauge på spørsmål om seniorer fortrenger yngre i arbeidslivet.

Av Berit Solli, 11. mai 2022

Linda Hauge

Seniorrådgiver Linda Hauge. (Foto: Sverre Chr Jarild)

Senter for seniorpolitikk presenterer i dag en ny rapport som viser at eldre ikke fortrenger de yngre i arbeidsmarkedet. Hør Linda Hauge bli intervjuet om rapporten på NRK P1+ Frokostradioen fra kl 08.08.

Rapporten fra Oslo Economics presenteres på en lunsjseminar onsdag 11. mai kl 11. Følg streaming her.

Rapporten ser på erfaringene fra andre europeiske land med å pensjonere seg bort fra arbeidsledighet. Særlig i nedgangstider har det dukket opp krav om at de eldre må vike plassen for de unge.

“Dette baserer seg på en forestilling om at det er et visst antall jobber i samfunnet. Men mekanismene er ikke slik på litt lenger sikt. Man risikerer heller å miste den eldre ressursen, som ikke får ny jobb,” sier Hauge.

På seminaret er det økonomer som skal innlede, blant annet sjeføkonomene i LO og NHO. De skal diskutere hvordan yrkeslivet kan holde på eldre arbeidstakere. “Det handler altså om pæng, og om kompetanse,” slår programlederen fast.

Sluttpakker

“Vi ser gjerne eksempler ved nedbemanning at man trenger ny kompetanse. Så likestiller man ny kompetanse med unge folk. Mens man kanskje glemmer å vedlikeholde den kompetansen de eldre har. Eldre og yngre har ofte komplementær kompetanse, og utfyller hverandre. Den yngre har ny it-kompetanse, mens seniorene vet hvordan man kan bruke den kompetansen,” sier Hauge.

Konferansen er aktuell fordi arbeidsledigheten kanskje vil gå opp etter hvert. Erfaringen tilsier at det da blir steilere fronter. “å det er viktig å ha en slik konferanse nå i gode tider. Da blir man forberedt på hvordan man bør handle,” avslutter Hauge.