Ny podkastserie

Kampen om en jobb etter 50

Er det bare en myte at seniorene sliter med å få seg jobb? I podkasten "Snakk om jobb" intervjuer Lisa Wade ledere, seniorer, rekrutterere, HR Norge, og psykologer. God lytt!

Av Berit Solli, 19. mai 2022

Lisa-Wade

Er det bare en myte at seniorene sliter med å få seg en jobb – eller er de over 50 dømt til å tape på arbeidsmarkedet?

Hvis ja, hvem har skylden?
De eldre, som fremdeles sliter med Office-pakken?
Fordomsfulle ledere?
….eller
Arbeidsmiljøloven?

Slik presenterer Tellef Øgrim og Lisa Wade sine fire nye episoder av podkasten “Snakk om jobb” . Wade og Øgrim har dykket ned i temaet «Kampen om en jobb etter 50». De planlegger også bok.

I de fire podkastepisodene tenker de høyt sammen med ledere, arbeidstakere, hodejegere og psykologer om hvorfor det er vanskeligere å få ny jobb når man blir eldre.

SSP sponser

Kari-Østerud
Direktør Kari Østerud. (Foto: Sverre Chr Jarild)

Senter for seniorpolitikk har sponset tre av episodene. Wade og Øgrim har stått helt fritt til å skape innholdet, og har fått tips til tema og folk å intervjue. Direktør Kari Østerud er glad for at Wade tok initiativ til en slik serie.

“Jeg har sittet på toget og kost meg med å høre gjennom intervjuene med kjente stemmer. De snakker om tema som vi i Senter for seniorpolitikk er opptatt av, på litt andre måter enn vi selv ofte gjør. Det er forfriskende,” sier Østerud.

De fire episodene er:

#35 Kampen om jobb etter 50

I denne første episoden møter vi to helt ulike arbeidstakere: Erik, som  har søkt jobber i over to år, uten å lykkes, og Torill, som 60 år gammel var lei av å være direktør og kjempet seg til en jobb som forsikringsselger.  For hvorfor skal en karriere alltid gå “oppover?”

#36 Ledere vil egentlig ikke diskriminere

Konserntjener (les: toppsjefen) Tom Georg Olsen i konsulentselskapet Miles er opptatt av at ansatte har kolleger  i noenlunde samme livssituasjon. Seniorer trenger flere seniorer. Unge trenger flere unge. Han mener arbeidstakere selv må ta ansvar og huske at energi er viktigere enn alder.

Even Bolstad, adm.direktør i HR-Norge er overbevist om at alderisme er utbredt. Ikke fordi ledere våkner om morgenen og bestemmer seg for å diskriminere, men fordi enhver ansettelse er en mikrobeslutning hvor det akkurat i dette tilfellet legges vekt på at kandidaten er 40 og ikke 54. Summen av alle mikrobeslutningene blir en strukturell diskriminering. Eller sagt på en annen måte: Ledere vil egentlig ikke diskriminere. Men de gjør det likevel. 

#37 Hodejegerne skylder på kundene

Hvem har ansvaret for at 50- og 60-åringer sliter med å få seg jobb? Kan det være hodejegerne – disse velkledde, diskret og godt gasjerte konsulentene som har makten til å peke på hvem som må gå og hvem som får bli med videre?

Absolutt ikke, sier hodejegerne. De toer sine hender og hevder at det er oppdragsgiverne, som vil ha erfarne kandidater på 35 – og ikke en moden mann eller kvinne på 53.  Ja, det hersker fordommer om eldre arbeidssøkere, men de er primært hos lederne og ikke hos hodejegerne. Sier hodejegerne selv.
Samtidig peker de på arbeidstakernes eget ansvar. Ser CV´en din ut som noe fra 90-tallets Word Perfect? Eller har du tillatt deg å forfalle, mentalt og fysisk? Skjerpings! 

Møt Stig-Rune Reese i A´Head Executive, Per Marum i Panamera IMD og Gro Møllerstad i Møllerstad Rekruttering.

#38 Alderisme og dødsangst

Er det dypere psykologiske grunner til at arbeidsgivere ikke ønsker å ansette eldre medarbeidere? 
Foretrekkes 35-åringer for at lederne kan være i nærheten av den attraktive ungdomskilden? Mens grått hår minner lederne om at de selv skal bli gamle en dag og – ja, faktisk – dø?  Er dette grunnen til at 50 år gamle kvinner knapt har grått hår lenger, bare jevnlige og dyre frisørbesøk? 

Eller er det så enkelt at det er for få rollemodeller der ute – 60 og 70 åringer som jobber og trives og signaliserer trivsel og energi? Psykologene Sissel Gran og Per-Erik Solem diskuterer dette og mye mer i siste del av Snakk om Jobbs serie om “Kampen om en jobb etter 50”.