Karriere

– Kanskje de 15 beste årene i karrieren din blir årene fra du fyller 60

- Mange ser ikke egne muligheter fordi det som er frustrerende eller slitsomt i jobben tar overhånd, sier daglig leder ved Karriere Oppland, Torun Dotseth.

Av Tora Herud, 26. oktober 2017

Torun Dotseth er daglig leder i Karriere Oppland. (Arkivfoto Tora Herud)

Torun Dotseth er daglig leder i Karriere Oppland. (Arkivfoto Tora Herud)

«La de 15 neste bli de 15 beste», er i ferd med å etablere seg som begrep.

– Å planlegge sin egen karriere tidlig, er viktig for å få en så god avslutning på arbeidslivet som mulig, sier Håkon Hide, seniorrådgiver i Nav Arbeidslivsenter Oppland. Han synes det er trist når arbeidstakere slutter med bitterhet og frustrasjon etter mange år i en jobb.

– Det er viktig å forlate arbeidslivet med en god følelse. Vi trenger dessuten arbeidskraften. Omskolering og ny karriere kan være en mulighet for å gjøre de siste 15 årene i arbeidslivet til de 15 beste, sier han.

14. november arrangerer NAV Arbeidslivssenter i Oppland, Karriere Oppland, NHO Innlandet, Nammo og Senter for seniorpolitikk (SSP) sammen frokostseminaret «Hvordan jobbe i fellesskap for et lengre yrkesliv?» på Gjøvik.

– Et hav av muligheter

Oppland er et av fylkene som var tidlig ute med å opprette karrieresenter, og som valgte en desentralisert løsning.

– Vi hjelper folk å se mulighetene. Altfor mange ser på egen karriere som avsluttet ved fylte 60, men nå oppfordres vi til å fortsette mye lenger i jobb enn før, blant annet for at samfunnet skal kunne opprettholde de velferdsordningene vi har. Det kan hende jeg jobber til jeg fyller 75 år, men jeg skal kanskje ikke være leder så lenge, jeg kan heller gjøre noe annet.

Den individuelle veiledningstjenesten kan vi bidra med, sier Dotseth.

Hun mener mange kommer til veiledning fordi de er lei jobben eller de føler seg satt til side.

– En, to, tre eller kanskje fem samtaler er nok til å se nye muligheter. For noen kan det være lurt med påfyll av kunnskap, men nå er det ikke slik at folk må i gang med en helt ny utdanning. Det fins et hav av muligheter for å lære nye ting. Vi er gode og profesjonelle samtalepartnere og flinke til å finne fram i jungelen. Der vi kanskje kan bidra mer, er i bedrifter som er i omstilling, sier Torun Dotseth.

Offentlige karrieresentre

Karrieresentrene tilbyr gratis veiledning og bistand i jobbsøking til alle over 19 år og fins i alle fylker unntatt Oslo og Hedmark, men i Hedmark kommer det karrieresenter etter nyttår. Mer informasjon om sentrene fins på Kompetanse Norge.