Arbeidsledighet 50+

Målet etter ferien var ny jobb innen september

- Jeg nekter å tro at jeg bor i et land som ikke har bruk for meg når jeg nå er 57 år, sa Åselill Sønnevik på forsommeren. Seniorpolitikk.no har fulgt henne i jakten på ny jobb.

Av Tora Herud, 27. september 2017

Åselill Sønnevik. (Foto Tora Herud)

Åselill Sønnevik. (Foto Tora Herud)

Hun var økonomi- og administrativt ansvarlig i et selskap i reiselivsbransjen fram til februar i år. Da ble flere funksjoner, blant annet hennes, sentralisert, og jobben forsvant. Den hadde hun hatt siden januar 2015, da søkte hun bare to stillinger og kom til intervju  på begge.

– Da fikk jeg høre at alderen min var et pluss, sier hun.

Sønnevik er utdannet førskolelærer og har i tillegg et år småskolepedagogikk, senere har hun studert bedriftsøkonomi på BI.

Veien videre til ny jobb

Hos siste arbeidsgiver sto hun fritt til å søke ledige stillinger i arbeidstiden de fire månedene som gjensto fram til februar, så lenge arbeidsoppgavene også ble gjort.

– Jeg beholdt tidligere leder som referanse og fikk en god attest, sier hun.

Da vi møttes i juni, søkte hun ledige jobber.

– Jeg søkte en jobb på en høgskole og ble innkalt som en av fire blant over 100 søkere, der fikk jeg også høre at alderen min var et pluss. Det er en positiv erfaring, selv om jeg ikke fikk jobben, sier Åselill Sønnevik. Senere har hun vært på flere intervjuer.

Jobbsøkerens hverdag

– Nav krever at jeg må gjøre en handling på jobbloggen på nettet daglig. Bare 40 prosent av ledige stillinger blir annonsert, så Nav er opptatt av at ledige tar andre kontakter. Jeg har opprettet konto på LinkedIn, og så tenker jeg at jeg skal følge litt bedre med på bedrifter jeg kan tenke meg å jobbe i. Alt dette tar faktisk en del tid, jobbsøking er nesten «full jobb» hvis du skal skrive gode søknader og stille forberedt på intervjuer, sier hun.

– Har du vurdert å starte noe eget?

– Ja, men jeg har ikke gjort det. Jeg er ikke autorisert regnskapsfører, og det jeg liker best er administrasjon og regnskap. Forrige gang jeg måtte bytte jobb, vurderte jeg å begynne med noe helt nytt, men ikke denne gangen. Det gjelder å være tro mot seg selv og følge hjertet, sier hun.

Ny jobb etter et halvt år

Vi er kommet til de første dagene av september og jeg ringer Åselill Sønnevik for å høre hvordan det går.

– Etter ferien sa  jeg til meg selv at innen september har jeg jobb. Og så begynte jeg i jobb her i Nemko 1. september og jobber med lønn og regnskap, og det er masse nytt å lære. Det er dessuten et firma med 106 ansatte og jeg har tidligere bare jobbet i firmaer med mindre enn 20 ansatte, så dette blir spennende.

Stillingen ble utlyst gjennom et bemanningsbyrå, så jeg tok først kontakt med dem. De fattet interesse og ba meg komme på intervju noen dager etter. En uke senere var jeg på intervju med Nemko, sier Åselill Sønnevik. Stillingen som lønningskonsulent er et årsvikariat.