Ny rapport fra MIT

Menn og kvinner tenker ulikt om livet etter jobb

En ny rapport fra MIT viser store kjønnsforskjeller i forventningene til livet som pensjonist.

Av Berit Solli, 19. april 2023

Kvinne og mann

Kvinner og menn har ulike forventninger til pensjonstilværelsen. (Foto: iStock)

Doug så pensjonisttilværelsen klart for seg: Han så utover, og spredte armene som om han ville klemme de fjerne fjellene. Han erklærte: “Jepp! Sue og jeg vil trekke oss tilbake til vårt andre hjem, med mye fiske og skigåing.»

Gleden i ansiktet hans var kortvarig. Sue, hans kone i over 40 år, stoppet ham: “Når bestemte vi oss for dette?” Før Doug rakk å samle ordene, fortsatte hun: “Hvis du tror jeg kommer til å forlate byen, barna, vennene mine, for å være her på heltid mens du vandrer i skogen, er du … gal.”

Slik starter magasinet Forbes sin artikkel om en ny forskningsrapport fra AgeLab ved det anerkjente Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Avklare forventninger

Rapporten viser at mens mange menn ser på pensjonering som en avslutning, ser mange kvinner pensjonering som en mulighet for en ny start. Forbes mener at rapporten bør starte en rekke gode samtaler mellom eldre, amerikanske par.

Rapporten bygger på intervjuer med pensjonister i alderen 65 til 80 år. Den avdekker at mange menn har en tradisjonell oppfatning av pensjonisttilværelsen som en avslutning på karrieren og en tid for avslapning og fritid.

Kvinner, derimot, ser på pensjon som en tid for å utforske nye interesser og muligheter. Mange kvinner ser på det å gå av med pensjon som en mulighet for å starte på nytt, prøve nye ting og å realisere drømmer.

Planlegge mer enn fri tid

Rapporten påpeker også at pensjonisttilværelsen kan være en utfordring for mange, uavhengig av kjønn. Mange opplever en følelse av tap og tap av identitet når de går av med pensjon. Noen sliter med å finne nye meningsfulle aktiviteter.

I gjennomsnitt er kvinner yngre enn sin ektefelle og vil sannsynligvis leve lenger. Det gjør pensjonsalderen for kvinner til langt mer enn en endeløs ferie.

“Par bør ha ærlige samtaler lenge før den ene, eller begge, trekker seg fra arbeidslivet,” skriver Forbes.

Les også: Ønsket avgangsalder i et kjønnsdelt arbeidsmarked