Norsk seniorpolitisk barometer

Ønsket pensjoneringsalder stagnerer

Til tross for at vi lever stadig lenger, har vi ikke lenger lyst til å øke antall år i jobb. Hør nyhetssak på NRK Nyhetsmorgen, og les dagens pressemelding om siste utgave av Norsk Seniorpolitisk barometer.

Av Berit Solli, 1. november 2019

Seniorrådgiver Linda Hauge ved Senter for seniorpolitikk presenterer årets resultater av Norsk Seniorpolitisk barometer.

Hør intervju med direktør Kari Østerud på NRK Nyhetsmorgen kl 0631 her.

Senter for seniorpolitikk lanserer fredag Norsk seniorpolitisk barometer for 2019. Ipsos har intervjuet 1200 ledere og 1000 yrkesaktive om holdninger til senior arbeidstakere og til pensjonering.

Se Norsk Seniorpolitisk barometer 2019 for ledere her.
Se Norsk Seniorpolitisk barometer 2019 for yrkesaktive her.

«Den langvarige positive trenden med stadig økende ønsket avgangsalder har stoppet og til dels snudd. Nå viser undersøkelsen at folk ønsker å pensjonere seg før de fyller 66 år,» sier direktør Kari Østerud ved Senter for seniorpolitikk.

To av tre yrkesaktive mener at det er rimelig at folk må jobbe lenger når vi lever lenger.

Likevel viser årets barometer at økningen i ønsket pensjoneringsalder nå har stoppet opp.

Se reportasje om barometeret hos Vi over 60 her.

Les reportasje i Dagens Perspektiv her.

Hør intervju med Olav Eikemo på NRK P1+ Holm kl 0930 i dag fredag 1. november her.

Kjønnsforskjellene er store. Bare 36 prosent av norske yrkesaktive kvinner ser for seg å jobbe etter fylte 67 år, mot 52 prosent av mennene.

«Eldre arbeidstakere blir stadig friskere og lever lenger. De har verdifull kompetanse som både arbeidstakere og arbeidsgivere bør bruke mye lenger. Det vil lønne seg for alle parter,» sier Østerud.

Ledere nøler

Til tross for at arbeidsgivere sier de trenger kompetanse og arbeidskraft, viser tallene at de ofte velger å ansette relativt unge folk. «Seks av ti ledere nøler med å kalle en søker som er eldre enn 59 år inn til jobbintervju. Da har arbeidstakere 13 år igjen til aldersgrensen på 72 år,» sier Østerud.

Undersøkelsen viser at ledere helst vil innføre ny teknologi og nye arbeidsprosesser med unge medarbeidere og unge team. 64 % av lederne sier at de foretrekker yngre arbeidstakere når nye arbeidsmåter skal innføres.

«Alle ansatte må tas med og regnes med ved omstillinger og endringer. Ellers faller folk ut av arbeidslivet, og så god råd har vi ikke, verken økonomisk, kompetansemessig eller menneskelig,» sier Østerud.

Fakta

Senter for seniorpolitikk er et kunnskapssenter for et langt og godt arbeidsliv.
Senteret er eid av 30 organisasjoner i arbeidslivet og ble etablert i 1969.
Norsk seniorpolitisk barometer er blitt gjennomført årlig siden 2003.
I år er 1200 ledere og 1000 yrkesaktive over 16 år blitt intervjuet.