Norsk seniorpolitisk barometer 2018

Seniorer har arbeidsglede: Jobb gir god helse!

Det gir god helse å jobbe, mener Hans Vilhelmshaugen,  64 år gammel senior og bare én av mange veteraner blant bussførerne i selskapet Nobinas avdeling på Nesodden.

Av Ulf Peter Hellstrøm, 24. oktober 2018

Bussførerne Svein Frode Johnsen (60), til venstre, og Hans Vilhelmshaugen (64) kjører lokaleruter på Nesodden og i Frogn. De elsker jobben fordi den gir frihet, ansvar og sosial kontakt med utallige kunder. FOTO: Ulf Peter Helstrøm

Bussførerne Svein Frode Johnsen (60), til venstre, og Hans Vilhelmshaugen (64) kjører lokaleruter på Nesodden og i Frogn. De elsker jobben fordi den gir frihet, ansvar og sosial kontakt med utallige kunder. FOTO: Ulf Peter Helstrøm

Årets Seniorpolitiske barometer, det 16. i rekken siden starten i 2003 – viser at arbeidsgleden og mestringen av arbeidsoppgavene fortsatt er et kjennemerke på norske seniorer, påpeker direktør Kari Østerud i Senter for seniorpolitikk.

Seniorenes sterke stilling i norsk arbeidsliv må likevel følges opp, viser barometeret. Vi trenger virksomheter der man i praksis tar vare på de godt voksne arbeidstakerne i bedriften, uten å bry seg så mye om hva tiltakene kalles, tilføyer Østerud.

Mer om Kari Østeruds reaksjoner på Norsk seniorpolitisk barometer HER

Slik får du en takk tilbake

Og det kan Arne Vilhelmshaugen skrive under på.

– Det sies i Seniorpolitisk barometer at seniorene er veldig tilfredse med jobben. Hva er ditt inntrykk?

– Jeg har jobbet på denne arbeidsplassen i en årrekke. Og det er en veldig viktig og helt sentral erfaring for meg og mange av mine kolleger: Du får på sett og vis tilbake det som du har investert i jobben.

– Tenk deg at du sitter bak rattet på en buss og tar på passasjerer, den ene etter den andre. Hvis du er vennlig og høflig, imøtekommende, får du kanskje et ”tusen takk for turen” tilbake fra noen passasjerer når de går av bussen. Det gjør hele forskjellen. Det gjør at du gleder til jobben igjen – neste gang, sier Vilhelmshaugen.

Veteranen sitter ofte sammen med jevnaldrende kolleger, eller folk som er enda eldre enn ham selv, i kontorene og pauserommene i Nobinas operasjonssenter for bussvirksomheten på Nesodden, helt ned mot Drøbak og bort til Vinterbro. De grønne bussene står på rekke og rad på parkeringsplassen rundt bygningen.

Seniorer er ressursen

– Jeg har det som plommen i egget, sier driftssjef Magne Elvik. Han mener at bussførerne er en ressurs som knapt kan måles.

Det samme sier sjefen for det skandinaviske Nobina-konsernets norske virksomhet, Jan Volsdal.

– Både Nobina og bransjen trenger flere dyktige bussførere. De mest erfarne sjåførene har ofte en flott innstilling til jobben og yter god kundeservice til passasjerene. De er derfor verdifulle for oss, sier sjefen for Nobina i Norge. Selskapet  bygger videre på det gamle Ingeniør Schøyens Bilcentraler og Concordia  Bus Norge.

Sterke seniorer

Ute hos Nobina på Nesodden er seniorenes status udiskutabel.

– Snakker dere noensinne om seniorpolitikk i kontorene ute på Nesodden?

– Omtrent aldri. Seniorpolitikk dekker jo bare en del av hva dette dreier seg om. Men vi gjør det vi kan for å holde på vår eldre garde av sjåfører. Årsaken er at de er både enestående og pliktoppfyllende. Og de driver dessuten en god kundebehandling. Mange av sjåførene er jo fra distriktet her, altså fra Nesodden og Frogn., sier driftssjef Elvik.

Bussfører Vilhelmshaugen har jobbet i transportbransjen i 40 år og er blitt 64 år. Han kunne gått av med pensjon ved fylte 62 år, ikke minst fordi bedriftens hans er omfattet av AFP i privat sektor. Nobina er for øvrig en virksomhet som også har undertegnet avtalen om et inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen).

Gir god helse

– Men hvorfor har du fortsatt å jobbe etter at du kunne tatt ut pensjon?

– Det er helse i det å jobbe. Her har jeg en arbeidsplass der jeg får muligheten for å jobbe slik at ryggplagene mine ikke blir for ille. Av og til må jeg bruke IA.avtalens muligheter for å benytte egenmelding hvis jeg trenger å være hjemme en dag eller to for å pleie ryggen. Nav bidrar i så fall med midler til min arbeidsgiver.

– Og du som senior liker vel å jobbe for deg selv, med en del ansvar, og uten at noen henger over ryggen din hele tiden?

– Absolutt! Jeg liker også mulighetene til fleksible skiftordninger som bidrar til at jeg får pleiet ryggen min innimellom. En pause midt på dagen bidrar til at jeg slipper å sitte i det samme setet hele dagen.

– Men hva er hemmeligheten med at så vidt mange av dine kolleger er ekte seniorer og fortsetter i jobbe, dag etter dag?

– Oppsummeringen er slik: Du får masse sosial kontakt med kunder. Du får en arbeidsplass som gir deg mye frihet. Du får den arbeidsdagen du legger opp til selv. Og dessuten: Det er mangel på bussførere. Og selskapet har fleksible ordninger og et godt miljø.

– Det blir lystbetont jobbing av slikt, sier Vilhelmshaugen.