VG Søndag om seniorpolitikk

Slik holder du ut!

VG viet søndag forsiden og fem sider inni til hva arbeidsgivere og arbeidstakere kan gjøre for at flere vil jobbe lenger.

Av Berit Solli, 13. september 2022

VG forside

“Grepene du tar for å stå lenger i jobben – og trives med det!”

Det er hovedtittelen på fem sider om arbeidsliv, aldring og trivsel for seniorer i søndagens papirutgave av VG.

Første dobbeltoppslag i papirutgaven i VG søndag 11. september (faksimile). Bente Hermansen forteller om å ta master mens hun jobbet, og forsker Tove Midtsundstad forteller hvordan arbeidsgivere, det offentlige og seniorene selv kan legge til rette for et langt yrkesliv.

VG intervjuer synspedagog Bente Hermansen (67), som tok ny master og stortrives i jobben som synspedagog i Nordre Follo kommune. Les mer i seniorpolitikk.no sitt intervju med henne her.

Tre faktorer

Direktør i Senter for seniorpolitikk Kari Østerud blir intervjuet om sitt kunnskapsnotat Hva skal til for at flere skal jobbe lenger?

Andre dobbeltoppslag i papirutgaven av VG Søndag 11. september (faksimile). Aldersforsker Per Erik Solem, og direktør ved Senter for seniorpolitikk Kari Østerud legger til flere perspektiver om eldre arbeidstakere.

Hun slår fast at det er tre faktorer som påvirker hvor lenge folk vil jobbe: Pensjonsordninger, personlige forhold, og hvordan man har det på jobben.

Alderisme

Psykolog og ekspert på aldring Per Erik Solem blir intervjuet om alderisme, se notatet hans her.

Fafo-forsker Tove Midtsundstad forteller om hvilke grep arbeidsgivere og det offentlige kan ta for å sikre lange yrkesliv.

Tre spørsmål

“Er du leder for en arbeidsplass kan du stille deg tre spørsmål,” sier Østerud:

  1. Vurderer du som arbeidsgiver de over 55 når du ansetter?
  2. Stiller du de samme kravene og gir du de samme mulighetene til kompetanseutvikling til både eldre og yngre medarbeidere?
  3. Aldersdiskriminering er en type diskriminering vi nærmest godtar uten å snakke om det. Så å snakke om dette med kollegaer, tillitsvalgte og andre ledere, ved å stille spørsmålet «Hvordan står det til her hos oss»?
    “Det er ikke vanskelig eller dyrt, det handler mer om holdninger og bevissthet. Det er ofte der skorter,” understreker Østerud.
Den siste av fem sider om eldre arbeidstakere i VG Søndag 11. september, der LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad legger til at det er utfordrende med yrker som er mer belastende når man blir eldre. (Faksimile)
Forsiden på VG søndag 11. september (faksimile)

De fleste forventer at seniorene jobber lenger

Fakta

Bentes råd til seniorer:
– Snakk med arbeidsgiver om hva som kan gjøres for at du kan orke å jobbe lenger.
– Grip mulighetene til å få mer kompetanse.
– Vri litt i eget arbeid så du finner glede i det du holder på med.
– Bli god på IKT! Seniorer er ikke dårligere enn andre, men de blir mer stigmatisert hvis de kløner.