Koronakrisen

Bekymret for arbeidsledige over 50

Statsminister Erna Solberg uttalte seg i påsken til NRK om bekymringen for at koronakrisen kan øke ledigheten blant folk over 50 år.

Av Berit Solli, 15. april 2020

Statsminister Erna Solberg er bekymret for at folk over 50 år får det tøffere i arbeidsmarkedet på grunn av koronakrisen. Her er hun avbildet når hun gratulerer Borregaard med prisen Årets seniorprofil i 2019. (Illustrasjonsfoto: Berit Solli)

“Hver eneste runde vi har hatt med stor arbeidsledighet har resultert i at noen ikke kommer tilbake til arbeidslivet igjen. Det har stort sett vært godt voksne som har pensjonert seg tidligere enn de selv kanskje har ønsket,” sier statsminister Erna Solberg til NRK om effektene av koronakrisen.

Les hele saken hos NRK her.

“Jeg tror at utfordringen kan bli at det blir litt for mange som tenker at «nå skal jeg pensjonere meg», og «vi trenger jo ikke alle hender fremover» og at flere voksne ender opp med å gå ut av arbeidslivet,” sier Solberg.

Økonom-støtte

Også leder av Økonomisk institutt på Universitetet i Oslo Steinar Holden mener det er grunn til å bekymre seg for dem over 50 år som blir ledige nå, dersom koronakrisen blir langvarig.

“Det blir vanskeligere å få jobb dess eldre man er. Så det er god grunn til å bekymre seg for eldre arbeidstakere som mister jobben på grunn av koronakrisen. Særlig hvis dette blir langvarig,” sier Holden til NRK.

Les mer om seniorpolitikk i regjeringsplattformen her.

Følger med

Senter for seniorpolitikk jobber nå med å kartlegge hvordan situasjonen utvikler seg for senior arbeidstakere. Både Statistisk sentralbyrå og NAV holder tett øye med arbeidsledighetstallene.

“Vi er bekymret for at seniorene kan bli skjøvet ut av arbeidslivet dersom den økonomiske krisen som følge av koronautbruddet vedvarer. Det første vi gjør er å få en oversikt over omfanget av økt ledighet for seniorene. Deretter vil vi følge opp utviklingen på lengre sikt,” sier direktør Kari Østerud.