
Glade lakser. (Foto TH)
Avhengig av sesong får du kjøpt Laksens hjemmelagde fiskesuppe, sushi, fårikål, sildekaker, rabarbrasuppe, eplekaker, syltetøy uten sukker, selvgravet laks, foccacia og mye annet. Laksen Fisk og Vilt har over 70 års tradisjonsmat på samvittigheten. Både muntlige og skriftlige råd følger med på kjøpet.- Vi fisker og plukker bær i Rendalen og det vi finner, bruker vi i butikken. Jeg vet ikke hvor mange kilo sopp jeg plukket i Nittedal i fjor høst heller. Folk sa det ikke var sopp i skogen, men de vet ikke at det var jeg som tok den, sier Irene Marie Syreng og ler.- Helsen vil avgjøre- Jeg er overnaturlig glad i å lage mat. Jeg liker å samle og dele med andre, ikke spare til meg selv. Det er helsen som vil være avgjørende for hvor lenge jeg jobber. Jeg hadde vondt i ryggen i ni år, brukte piller og fikk fysikalsk behandling som ikke hjalp. Men det snudde da jeg fikk hjelp av kiropraktor og et treningsopplegg. Det var så godt at det nesten ikke kan beskrives. Nå trener jeg klokka halv fem hver morgen, og mens jeg ser på Dagsrevyen. Dette har hjulpet meg utrolig mye. Ja, jeg har til og med gått ned i vekt, sier Irene Marie Syreng. Tempoet bak disken i butikken er høyt. Hun, mannen Terje (54) og sønnene Morten (33) og Øivind (36), arbeider alle full tid og vel så det.- Ikke uten mor- Jeg droppet musikerutdanningen og begynte her for 13 år siden, sier Morten Syreng. Broren Øyvind Syreng begynte i Posten, men syntes det var for mye stress der. Team Syreng jobber sammen, er hverandres nærmeste naboer og har aldri kranglet, ifølge dem selv. – Mor får ikke slutte når hun fyller 64 år. Hvis hun gjør det, må hun i hvert fall fortsette å plukke sopp og bær, sier Morten. Mor svarer at det kan hun, men hun vil gjerne ha tid til å gå på jakt også. – Og så kan jeg jo hjelpe til i butikken før jul, sier hun.God service betyr myeButikken er hele livet for mor og far Syreng, unntatt søndag og mandag. Da er det småbruket i Rendalen som lokker.- Det blir færre og færre fiskebutikker, og vi tilhører en liten nisje. Da er det service og atter service som teller. Det gjelder å være venner med kundene og gi dem det du har mest lyst på selv. Nære venner får vi jo ikke tid til ha fordi vi jobber så mye, sier Irene Marie Syreng, mens hun ekspederer.- Fiskegrateng? Ta tre og betal for to. Her gjør vi det akkurat som hos Dressmann! Fiskesuppe? Ørret, steinbitt og sei gir god smak og hvit suppe. Skal den være kremet passer det best med selleri, purre og gulrot. Ikke bruk sjalottløk, da blir den grå. Et lykke til, følger kunden ut.