Senior Smart

Tegneserie for deg som drømmer om å skape

- Vi har bare laget ei bok som også dyslektikere skal kunne lese, sier professor i innovasjon, Sjur Dagestad (56) om tegneserien «Innovatører i praksis».

Av Tora Herud, 26. februar 2018

Sjur Dagestad blar fornøyd i denne nye tegneserien. (Foto Tora Herud)

Sjur Dagestad blar fornøyd i denne nye tegneserien. (Foto Tora Herud)

Tegneserien er historier om norske innovasjoner, både Sjur Dagestads egne og mange andres. Den er på 335 sider, med stive permer og veier 1,9 kilo. Vil du lese en murstein av ei bok, så les denne.

– Vi har laget tegneserien for mennesker som drømmer om å skape. Et bilde sier mer enn tusen ord, men vi har også gjort mye for at språket skal være klart, enkelt og tydelig, sier Dagestad.

Han har hatt god hjelp av illustratører, animatører, tegneserieskapere, designere, illustratører, en lærer og en art director i arbeidet med tegneserien. En av dem er Børge Lund, skaperen av tegneserien ”Lunch”.

Ressurs større enn oljen

Han har hatt dyslektikere tett på seg hele livet.- De blir gjerne puttet i boks merket «slike som deg får det ikke til», men skulle heller vært i «jeg får det til»-boksen. Dyslektikere er nemlig gode på å skape nye arbeidsplasser, slik norske myndigheter vil. De er en ressurs større enn oljen, tenk om de også ble verdsatt, sier han.

I tegneserien vises det til en studie gjort av professor Julie Logan blant entreprenører. Hun fant ut at 19 prosent av gründerne i Storbritannia hadde dysleksi. I USA er 35 prosent av gründerne dyslektikere. Ifølge Dysleksi Norge har rundt 5 prosent av oss her i landet dysleksi. Hvis Norge er som USA, betyr det at dyslektikere skaper hver tredje gründerbedrift.

– Tallene overrasker ikke. Skal dyslektikerne komme seg opp og fram, må de gjøre som de sier på Hedmarken «eta jønn og drite kjetting», sier han.

Innovasjon i praksis

Sjur Dagestad er utdannet maskiningeniør og har en doktorgrad i turbulensmodellering. I 1994 fikk han Reodorprisen for en oppfinnelse han og Tom Ødemark laget for Statoil.

– Jeg er professor i et fag uten å ha lært det på skolebenken, sier han, etter 12 år som professor 2 i innovasjon på NTNU. Til daglig jobber han i Innoco, som driver med innovasjonsrådgivning og kurs. Innoco er et av de ni selskapene han har grunnlagt siden 1988. I 2016 laget de boka «Innovasjon i praksis». Den første tegneserien i den nye boka forklarer innovasjon slik: «En ny løsning som er så bra at den blir tatt i bruk».

Drivere for å lykkes med innovasjon

Historier fra Telenor, Finn.no, Santander Bank, Tine, Vestre Toten kommune, Arendal kommune, Hamar vandrerhjem og Gaupen Henger er noen av dem som fins i tegneserien. Den siste handler om Reidar Frydenlund, som en dag fikk nok av å sitte på gangen på skolen og vente på mer kjeft. Han gikk hjem og bygde en henger, og så en til. Det ble til en fabrikk og nye arbeidsplasser i Ringsaker kommune, der Reidar var blitt innbyggeren med størst formue.

Tegneserien beskriver drivere for innovasjon som: mangel, innsikt, løfte i lag, ansvar, handling og å tenke nytt. Og at suksess er avhengig av behov x løsning x ildsjel x team x forankring x det 6. element.

– Dersom en av disse variablene er lik null, blir sjansen for suksess null. Det vil si fiasko. Sånn er det bare. Uhell kalles det, skriver Dagestad i boka.

– Jeg bruker å si at når produktet ditt er helt ferdig, da er du halvveis. Det kan være maskiner for et steinbrudd, men der de ikke har tenkt på at det trengs veier, et salgsapparat og ikke minst penger, sier han.

Drømmen om å starte noe eget

Noen er ”innelåst” i jobben sin på grunn av pensjonsavtaler, andre teller årene og månedene til de kan gå av med pensjon. Atter andre går med uforløste drømmer om å starte noe eget, hva slags råd kan han gi dem?

– Det er med bedrifter som med trening. Hvorfor ikke ta oppvarmingen mens du er i en annen jobb? Kanskje studenter kan hjelpe deg? Mange ting må gjøres. De kommer kanskje inn med noen ideer, og går kanskje ut med noen helt andre. Men de får en helt annen innsikt og kan møte lederne sine med mer konkrete spørsmål.

Det er 14 år siden Sjur Dagestad startet Innoco etter å ha gått på en smell.

– Jeg var innovasjonssjef i Tomra og jobbet nesten livet av meg. Så fikk jeg en sluttpakke på et halvt års lønn. Etter 18 måneder tenkte jeg at nå må det skje noe. Det tok nesten to år før jeg hadde nesen over vann. Det var dobbelt så hard jobbing for halve lønna. Men det blir som med bonden, som må følge årstidene og vente til det er noe å høste, sier han.