Ledere som ansetter seniorer

Har ansatt 16 over 55 den siste tiden

Rune Borgen i Dfind / Randstad rekrutterer seniorer særlig til merkantile yrker. Han mener det er lettere å få jobb for seniorer på arbeidsplasser der det en er overvekt av unge.

Av Berit Solli, 2. mai 2023

Rune Borgen

Seniorrådgiver Rune Borgen i Dfind ansetter gjerne kompetente folk over 55 år. (Foto: Dfind)

En time før intervjuavtalen med seniorpolitikk.no sendte seniorrådgiver Rune Borgen (55) ut en mail til kollegaene sine i Dfind (Randstad) og spurte om de hadde ansatt noen over 55 i det siste. Han rakk å få inn 11 svar om 16 ansettelser av folk over 55 på den timen. Det er muligens et mer kuriøst enn vitenskapelig «funn», men viser at det ikke er umulig å få ny jobb som senior.

«Vi ansetter ofte folk innen økonomi og merkantile yrker. Det virker som at innen regnskap er det lettere å få jobb som senior. Selv ansatte jeg en selger på 57 i forrige uke,» sier Borgen. I sin egen avdeling er han blant de yngste.

I seniorpolitikk.nos nye intervjuserie med ledere som har ansatt seniorer, er turen kommet til Dfind og Rune Borgen. Han mener seniorene nyter større tillit fordi de ofte har mer erfaring enn yngre kandidater.

Normalfordeling

Borgen skrev en bloggpost om at normalfordeling hindrer ansettelse av seniorer. «Når vi spør om kunden ønsker en særlig aldersgruppe, blir svaret ofte at de «må» ha noen nye, unge. Det er særlig når de har en eldre ansattgruppe allerede. Men hvis jeg spør hvordan de vil reagere hvis jeg presenterer en kandidat på 60 som er foroverlent osv, så klarer de ofte ikke å vri seg unna,» sier han.

Borgen tror det er viktig at rekrutterere utfordrer kundene sine mer. «Vi kan bli litt flinkere til å utfordre på kompetanse. Hva er det dette mennesket står for, mer enn alder isolert sett. I alle rekrutteringsprosesser gjelder det å finne rett person på rett plass. Klarer du å se individet kan du få frem et rettferdig bilde av personen, ikke aldersgruppen,» sier han.

Hva er fordelen med å ansette en senior?

«Min oppdragsgiver har først og fremst et behov for kompetanse og å få en jobb gjort. En fordel da er at seniorer blir lenger i stillingen. Hvis du ansetter en på 30 er sjansen stor for at vedkommende slutter innen noen år,» sier Borgen.

Han påpeker at gjennomsnittlig ansettelsestid nå er under fem år. Samtidig finnes også arbeidsgivere som ønsker nettopp høy turnover.

«En utfordring kan være hvis en har hatt samme jobb i tretti år, eks kundeservice. Da konkurrerer du mot kandidater som er 25. Senioren og den yngre har ulike lønnsforventninger. Du trenger ikke 30 års erfaring i den jobben. Så det første jeg tar opp med slike eldre kandidater er at du må begynne på nytt igjen lønnsmessig,» sier Borgen.

Innleieregler endret

Borgen synes det er veldig synd at reglene for innleie er blitt endret.

«Innleie ga en mulighet til å vise seg frem som konsulent en periode, eks innen it. Innen it er fordommene mot seniorer størst. De gangene en senior har fått en it-jobb, har det vært med et kortvarig vikariat først. Da blir arbeidsgiver litt mindre skeptisk,» sier han.

Borgen opplever også at seniorer oftere får seg jobb i offentlig sektor enn i privat. Den opplevelsen understøttes av funn i Norsk seniorpolitisk barometer, som viser at spesifikt kvinnelige ledere i offentlig sektor oftere er positive til å ansette seniorer.

Har du noen råd til en senior som søker jobb?

«Uansett alder må du være god til å fremme kompetansen din, og ikke minst ha eksempler på det. Av alle de som er i en omstilling og er over 55, er det første spørsmålet jeg får «Hvilke muligheter har jeg som er så gammel?» Jeg pleier å spørre «Hva skal du gjøre med alderen din?» Poenget mitt er at jobbsøker må konsentrere seg om det hen kan gjøre noe med,» sier Borgen.

Han understreker at kandidaten må få frem sine opplevelser og konkrete eksempler. Og at 60-åringer er like forskjellige som 30-åringer, for eksempel når det gjelder læring og energinivå.

«Snittet for en aldersgruppe er ikke interessant, for kunden skal ha EN person,» sier han.

Fortell, du, også!

Er du en leder som har ansatt en senior, og vil fortelle om din erfaring? Ta kontakt med oss nå!