Starte på nytt

Mistet jobb, ble gründer

Å stå uten jobb i en alder av 58 år var noe av det tøffeste Bente Skar hadde opplevd. Løsningen ble å starte for seg selv. I dag omsetter hennes distribusjonsfirma for flere millioner.

Av Berit Solli, 5. juni 2020

Bente Skar staret etter selskap. (Foto: Svein Arild Nesje-Sletteng)

Skrevet av Maria Amelie, på oppdrag fra Senter for seniorpolitikk og Innovasjon Norge.

Etter 25 år som bioingeniør på Drammen sykehus ville Bente bytte jobb. Ved en tilfeldighet ble hun kjent med et firma som drev med distribusjon av utstyr til laboratorier. De søkte etter en ny produktspesialist i Norge, og Bente tok sjansen. 

– Etter fire måneder ble jeg daglig leder og drev firmaet i 13 år. Firmaet ble kjøpt opp av en «paraplyorganisasjon», så ble vi ble fusjonert inn i et annet norsk firma.

I 2015 mistet Bente plutselig jobben. Hun var 58 år gammel.

– Det var noe av det tøffeste jeg har opplevd i hele mitt liv. Hva skal jeg gjøre nå, tenkte jeg.

Tør jeg dette?

Bente prøvde å gå tilbake til den gamle jobben sin på sykehuset, men det var ikke aktuelt å fortsette som bioingeniør. Hun trivdes svært godt med kundekontakt og salg, så hun bestemte seg for å starte et eget distribusjonsfirma. Da hun ikke fikk etablererstøtte fra Nav, tok hun en prat med familien og satset likevel.

– Jeg hadde mann, hus og to hunder. Hadde jeg vært i 40-årene, hadde jeg ikke vært i tvil og satset med en gang. Men såpass opp i årene. Tør jeg dette?

– Heldigvis er jeg ved god helse. Vi hadde oppsparte midler, og familien min kunne hjelpe meg i starten.

Visste hva norske sykehus trengte

Bente etablerte selskapet DiuVita Diagnostics AS. Formålet var å levere produkter til sykehus- og forskningslaboratorier, apotek og legekontorer. Bente undersøkte markedet og fant produkter for rutineanalyser, forskning og hurtigtester.

– Fra min forrige jobb visste jeg godt hva norske sykehus hadde behov for, og hvilke leverandører som leverte produkter av høy kvalitet. Jeg valgte ut de produktene som jeg hadde mest tro på, ringte rundt og fikk avtaler med leverandører i Europa og USA.

Hun søkte opp noen av sine tidligere kundekontakter og fortalte at hun var i ferd med å starte med et eget selskap.

– Mange kunder var kjempeglade for at jeg kom tilbake. Flere sa at de savnet meg. De bestilte varer, og anbefalte meg videre til nye kunder.

Bente sier at det var viktig å være ydmyk i møte med kundene og spille med åpne kort.

– Jeg skulle ikke brase inn og være verdensmester.

Må gjøre alt selv

I den forrige jobben hadde hun ansatte som tok seg av støttefunksjoner som logistikk og økonomi. Som gründer måtte hun gjøre alt selv, og ha alle papirene i orden. Arbeidsmengden var enorm.

I dag er Bente den eneste ansatte i selskapet, men tre sønner og mannen hennes er alle medeiere i firmaet. To av sønnene hennes er leger, og bidrar med sin ekspertise ved behov.

– Vi er jo et familiefirma. Sønnene mine har bredt nettverk, kommer med anbefalinger på produkter og deler siste nytt innen forskning. Mannen min er landssjef i et salgsfirma, så det blir mye diskusjoner og god støtte. Men det er jeg som er sjefen, sier Bente og smiler.

– Hovedhensikten min er å gjøre en god jobb. Jeg håper dette blir en suksess.

Støtter kunder

Hverdagen består av mye reising til messer og utstillinger. Bentes virksomhet dekker ikke bare Norge, men også Island.

– Jeg ser ikke på meg selv som en selger, mer som en støtte for mine kunder, for eksempel som forskere på et lab. De trenger produkter som er gode og nyttige for deres forskning, og det leverer vi.

For ett år siden ble Bente spurt om å åpne et nytt agentur for et revolusjonerende produkt.

– Det er foreløpig helt i utprøvingsfasen, men jeg har god tro på dette. Jeg er nysgjerrig av natur, og har et stort nettverk av kunder og leverandører. Det gjør at vi ofte ligger et hakk foran det som finnes på markedet i dag. Vi kan bringe helt nye produkter til kunder. 

Når du ser tilbake, ville du startet for deg selv tidligere?

– Ja, kanskje for 10-15 år siden, men samtidig vet man ikke hvor veien går. Jeg trivdes veldig godt med jobben jeg hadde før, og fikk mye nyttig erfaring ut av å jobbe der.

Samtidig var hun klar over at hvis hun ville bli gründer, måtte hun regne med at det ville ta litt tid før det lyktes. Hun beskriver seg selv som veldig nøktern, og det gjorde at hun ikke begynte å ta ut lønn før på det tredje året.

– Man må tenke gjennom ting, fordi det kan ta litt tid før man tjener penger. Mange som starter opp glemmer det. Man må tenke langsiktig selv om man er senior. Men nå går det veldig bra.

Fakta

Stiftet Diuvita Diagnostics i 2012 av Bente Skar

Bakgrunn: Bente Skar tok fysiokjemikerutdanning, og jobbet som bioingeniør med immunologi som fagfelt. Etter 25 år på sykehuset, ble hun selger og daglig leder for et distribusjonsfirma.

  • Skaff deg støtte fra familien før du begir deg ut i det.
  • Undersøk markedet og se om det er en reell mulighet der ute.
  • Ikke vær redd for å prøve noe nytt og være kreativ.

Dette kunne vi ikke gjort da vi var 25

Les mer om grunderskap her