Alderisme i mediene

Mer positive bilder av seniorer

Lei av at eldre fremstilles med stokk? Nå har britiske Ageing Better laget ikoner og billedbase som skal bredde ut bildet av seniorer.

Av Berit Solli, 27. mai 2021

ikon-seniorer

Se opp for dansende seniorer! (SwaG Design)

Britiske Centre for Ageing Better har tatt to initiativ til at seniorer kan fremstilles som friskere og mer “livat” på bilder og ikoner i mediene.

Nytt billedbibliotek

Et nytt gratis digitalt bibliotek med bilder skal gi nettsteder og medier et større utvalg bilder av eldre mennesker. Ageing Better har inngått partnerskap med billedbyråtjenesten Pexels for å løfte frem bilder som viser eldre i aktivitet, for eksempel at de driver sport, passer barn, skaper noe eller jobber.

“Altfor ofte fremstilles seniorer og eldre på en urealistisk måte,” sier CEO i Ageing Better Anna Dixon (les hennes blogginnlegg om symbolbruk her). Hun mener at bildene og ikonene som brukes av eldre i reklame og journalistikk ikke skildrer mangfoldet. Aldring blir i stor grad sett på som noe negativt, noe som skal unngås.

“Dette narrativet kan føre til internalisert alderisme, og være skadelig for vår mentale helse. Vi jobber hardt for å endre fortellingen om alder. Vi håper samarbeidet med Pexels vil bidra til å utfordre negative stereotypier og forme mer positive holdninger til aldring i hele samfunnet,” sider Dixon.

Bildene viser aldring og alderdom på en mer realistisk måte enn mange billedbaser gjør. Dette for å gi alternativer til de ofte brukte bildene av rynkede hender og spaserstokker. Biblioteket inneholder over 400 bilder og vil oppdateres jevnlig. Bildene vil gi organisasjoner et bredt utvalg av bilder som unngår stereotypier knyttet til eldre mennesker.

Les også direktør Kari Østeruds kronikk om hvordan seniorer blir fremstilt i media her.

Nye ikoner

Ageing Better har også hatt en designkonkurranse for å få laget nye ikoner eller symboler. De nye ikonene skal erstatte stereotypiske bilder av aldring. For eksempel reagerte Ageing Better på trafikklys med ikon av person med stokk for å vise at det grønne lyset skal stå lenge nok til at selv eldre rekker å gå over.

De nye ikonene er blant annet varselskilt om dansende seniorer i veien. (Se ressursbasen her.)

Les mer her.