VinPuls

Senior fant den nye vinen

Etter 44 år sluttet Ulf Dalheim i Adresseavisen. Han tok med seg en sluttpakke og prosjektet Vinpuls som han startet mens han var fulltidsjournalist.

Av admin_senior, 26. oktober 2020

Ulf Dalheim, VinPuls AS

Skrevet av Maria Amelie på oppdrag fra Senter for seniorpolitikk og Innovasjon Norge.

Ulfs livslange interesse for vin startet med en reportasjereise til Frankrike i 1978. Han bodde på vinslott, besøkte kulturseverdigheter og opplevde mye spennende mat og drikke. Reportasjens tittel ble «Kjøkkenveien gjennom Frankrike», og handlet om mulighetene til å dra på oppdagelsesturer hvor mat, vin, kultur og historie var viktige ingredienser. Ulf tok med seg to vinflasker og begynte så smått å samle og lære om vin på egen hånd.

Vinspalte i ti år

På 90-tallet sa han til daværende redaktør Gunnar Flikke, at de burde begynne med en vinspalte. Dagbladet hadde hatt en i flere år, så var ikke det på tide at også Adressa hev seg med på vintrenden? Flikke tenkte en stund og sa til slutt: «Det er greit, men den må du skrive i fritida, det må ikke gå ut over den vanlige journalistjobben din». Slik ble det, og i ti år leverte Ulf en ukentlig vinspalte ved siden av den vanlige jobben.

Vinklubb og dot.com

I 2000 fikk Ulf en ny ide i forbindelse med lanseringen av adressa.no. Spørsmålet var hvordan avisen skulle få flere folk inn på nettsiden. Ulf mente at de kunne starte en mat- og vinklubb. For å bli med måtte abonnentene registrere seg på nett. Det utviklet seg til et såpass populært tilbud, med vinspalte og vinmesser og vinturer, at de også måtte begynne å slippe inn folk som ikke var abonnenter. I dag heter konseptet VinPuls.

– Plutselig oppdaget vi at dette var et av de redaksjonelle utenomprosjektene som faktisk gikk med overskudd. Det var lenge før folk tenkte at avisene kunne ha inntekter av events.

Mer rom for intraprenørskap før

Ulf husker at det på 70- og 80-tallet var gode muligheter for å sette i gang ting på arbeidsplassen.

– Du trengte ikke å argumentere for mye, eller legge frem budsjett. Det var frihet til å komme opp med nye ting. I dag er det nok en større prosess å starte nye ting. Nå går diskusjonene på om hvorvidt vi tjener penger på det, hva som er formålet, hvor mange lesere vi får.

– Likevel kan du fortsatt få gjennomslag. Enkelte ideer er bare så gode at folk ser det med en gang. Da må du bare kjøre på.

Ulf Dalheim

Tok sluttpakke etter 44 år

I 2017, etter 44 år som journalist i Adressa, tok han sluttpakke.

– Som konserntillitsvalgt i Adressa var jeg med på å forhandle frem sluttpakker for hele konsernet i den turbulente nedbemanningstida. Selv om jeg kunne tenkt meg å fortsette som journalist, følte jeg at jeg burde ta sluttpakke selv også.

– Siden VinPuls var bare meg og jeg var VinPuls, avtalte jeg med Adressa at jeg kunne ta disse aktivitetene med meg. Det var jo uaktuelt for meg å pensjonere meg og sitte med hendene i fanget. Jeg ville fortsette å utvikle VinPuls, og bruke alt jeg hadde lært til å bygge opp noe nytt. Nå skulle det blant annet bli en egen nettside om mat, vin og restauranter.

Ulf involverte sin kone Gunn Bente, som også er pensjonert, til å ta seg av markedsføring og det sosiale aspektet rundt VinPuls-aktivitetene. Sammen etablerte de selskapet Vinpluss AS.

Jorda rundt med vin

I dag er bedriften mer enn en vinklubb. Det er også opplevelsesreiser, kurs, messer og bøker. Over 3000 personer har meldt seg inn i VinPuls og abonnerer på nyhetsbrev og følger med på sosiale medier.

En av turene Ulf realiserte var «Jorda rundt med vin». Dette var noe av det første han gjorde etter sluttpakken fra Adressa. Denne uvanlige turen ble utsolgt på under en time.

VinPuls på baskisk TV

– 27 personer ble med på reisen som startet i Sør-Amerika med Argentina og Chile, tok turen innom både Påskeøya og Tahiti (ja, det lages vin der!), samt New Zealand, Australia, Sør-Afrika før turen vendte tilbake til Europa.

Det ble også en bok ut av det – «Jakten på den gode vin, Jorda Rundt på 27 dager» som Ulf skrev sammen med forfatteren Anita Lange.

– Det var en vill ide som dukket opp. Og jeg lurte sterkt på om den lot seg realisere. Jeg startet med å sende ut en epost til VinPuls-medlemmene hvor jeg varslet at jeg jobbet med å sette sammen en slik tur. Jeg ba de som var interessert, uforbindtlig, om å sende meg en tilbakemelding.

– 60 personer meldte sin interesse, så da var det bare å sette i gang. Noen måneder senere kunne jeg sende ut en ny epost om at reisen ble en realitet. Den gikk først til disse 60. Jeg tror det gikk kun 58 minutter til turen var utsolgt, og de første måtte sette seg på venteliste.

Feirer 30 år med vin

I 2020 feirer Ulf 30-årsjubileum som vinskribent og 20-årsjubileum for VinPuls-aktiviteter.

– Det startet med at vi holdt vinkurs for 30 personer i 2000. Nå lager vi to årlige vinmesser med 500 besøkende her i Trondheim. I år arrangerer vi for tredje året på rad, i samarbeid med konjakkforeningen, det som kalles «Trondheim Cognac Experience», hvor konjakkprodusenter fra Frankrike deltar sammen med norske importører av konjakk.

Sammen med Gulating Ølutsalg har Ulf også avholdt flere ølmesser hvor norske bryggerier og importører av utenlandsk øl viser frem sine porteføljer.

– Det første ØL-Puls i 2017 ble helt utsolgt. Nå har vi planer om en messe sammen med Norske Kokkers Landsforening som skal løfte opp og frem lokale mat- og drikkeprodusenter, enten det er kjøtt, ost, bakverk, sjokolade eller is.

Ulf Dalheim med vin på baskisk TV

Elsker deadline

Å jobbe for seg selv, til og med arrangement, føles litt som å være journalist, mener Ulf.

– Jeg elsker deadline. Det å skape arrangement eller opplevelsesreiser er akkurat som å jobbe med en artikkel. Du planlegger, driver research og gjør forberedelser. Så er det arrangement og deadline, og plutselig er du ferdig. Da går du straks i gang med neste event. Dette trives jeg med fordi jeg liker å administrere og organisere ting.

Hva ser du for deg Vinpuls skal være fremover?

– Jeg ser at det er et behov og en interesse der ute for å lære mer om mat og drikke. Jeg liker ikke å bli kalt «vinekspert». Og jeg føler at jeg først og fremst er en inspirator og en formidler. Jeg er opptatt av å gi folk kunnskap, fortelle gode historier og å skape glede. Det vil vi fortsette med.

– Da jeg sluttet i Adressa sa jeg at nå skal jeg gå ned fra 120 prosent stilling til 100 prosent. Men det er nok en stund til det skjer!

Les flere gründer-historier her!

VinPuls AS

Ulf Dalheim(68) etablerte Vinpuls AS i 2016. Tidligere var virksomheten en del av Adresseavisen, men ble skilt ut i et eget selskap da Ulf sluttet i avisen. Nå driver han det sammen med kona Gunn Bente Aas Dalheim.

Les mer om grunderskap her

Jeg kommer nok aldri til å bli helt pensjonist