Ny søsterorganisasjon

Danmark får Videnscenter for fastholdelse av seniorer

Nå får danskene endelig sin egen variant av Senter for seniorpolitikk.

Av Berit Solli, 26. april 2023

Politisk konsulent i Ældre Sagen Thomas Holberg, direktør Kari Østerud i Senter for seniorpolitikk og adm dir i Ældre Sagen Bjarne Hastrup møttes i København i januar 2023 for å diskutere felles utfordringer i de to land. (Foto: Berit Solli)

“Sådan! Nu kommer der et center for seniorer på arbejdsmarkedet…,” skriver politisk konsulent i Ældre Sagen i Danmark Thomas Holberg på LinkedIn mandag 24. april. Han skriver videre: 

“I dag er en rigtig god dag. Der er her til eftermiddag præsenteret en finanslovsaftale, hvor et af elementerne handler om etableringen af et videnscenter for fastholdelse af seniorer på arbejdsmarkedet. Det er sgu ærligt talt svært at få armene ned. Det er ingen hemmelighed, at vi her i Ældre Sagen gennem lang tid har talt for et center, der efter norsk forbillede skal påvirke kulturen på det danske arbejdsmarkedet og synet på seniorerne.
 
Vi ved endnu ikke, hvad der præcist bliver centrets fokus, men jeg håber, at det netop kommer til at arbejde med nogle af ovennævnte mere “bløde” ting, som kan være svære at lovgive om fra Christiansborg. Uanset hvad, så vil vi i Ældre Sagen, som Bjarne Hastrup udtrykker det på aeldresagen.dk, som “kaste vores ressourcer og erfaringer ind i at bidrage konstruktivt til centerets arbejde”.

Får 15 mill

Som jeg ser det, bliver der taget hul på opgaven med det samme. Der bliver med finansloven afsat 2 mio. kr. i 2023, 10 mio. kr. i 2024 og 15 mio. i 2025 og 2026. Det betyder, at centret får en økonomi og størrelse til at blive en faktor på denne dagsorden.
 
Der er mange gode politiske kræfter, som har skubbet på senior-dagsordenen. Der er grund til at anerkende indsatsen fra Dansk Folkeparti, som på pressemødet i Finansministeriet fremhævede netop centret som afgørende for, at man har valgt at gå med i en finanslovsaftale.
 
Læs mere om Ældre Sagens reaktion på centret.

Seniorpolitikk i Danmark og Sverige

Danmark litt nærmere sitt eget Senter for seniorpolitikk