TV2-reportasje

De eldre kan berge velferdsstaten

"De siste ti årene har ikke avgangsalderen for å gå av med pensjon endret seg. Det er bekymringsverdig," sier direktør Kari Østerud til TV2.

Av Berit Solli, 26. september 2023

Marit Andvig

GYNEKOLOG: Selv om over halvparten av 65-åringer er utenfor arbeidslivet, kan ikke 73 år gamle Marit Andvig se for seg å slutte i jobben. Foto: Sveinung Kyte / TV 2

Om alle jobber ett år lengre, vil det gi en samfunnsøkonomisk gevinst på 40 til 50 milliarder kroner, ifølge beregninger gjort av Senter for seniorpolitikk. Det rapporterer TV2s nyhetssending kl 21 mandag 25. september.

Se innslaget selv her.

– Jeg elsker jobben min, og gleder meg til jobb hver dag, sier gynekolog Marit Andvig (73) når hun møter TV 2.

TV-teamet har intervjuet Andvig, bussjåfør Per Hjertaas, og direktør Kari Østerud ved Senter for seniorpolitikk om å være eldre arbeidstaker.

Ønsker å jobbe så lenge som mulig

“Vi bør snakke mer om at de eldre er ønsket og verdsatt på arbeidsplassen, istedenfor å spørre om når de skal pensjonere seg,” sier bussjåfør Per Hjertass (71), som fikk ny jobb i Vy da han ble pensjonert fra kommunen.

Per Hjertaas
– Bussbransjen har reddet meg fra å bli pensjonist, for jeg føler meg ikke gammel lenger. Du får energi av å bli møtt på en ordentlig måte. Jeg føler meg verdsatt, sier Per Hjertaas til TV2. Foto: TV2/ Frank Lervik

Et spørsmål om ledelse

“60 prosent av 65-åringer står i dag utenfor arbeidslivet. Da har de enten gått av med pensjon eller er uførepensjonister,” sier Kari Østerud, direktør for Senter for seniorpolitikk. Hun konstaterer at avgangsalderen ikke har økt siden 2014.

“Det må gjøres en mye større innsats på den enkelte arbeidsplass. Ledelse, organisering av arbeid, holdningsarbeid og mer kunnskap om aldring og arbeid er viktig,” sier hun.

Kari Østerud
Direktør Kari Østerud ved Senter for seniorpolitikk mener arbeidsgiverne må se potensialet i de eldre arbeidstakerne. (Foto: TV2)

Analyser fra samfunnsøkonomer

Hun belegger påstanden sin med en rapport som Ny Analyse har laget på oppdrag fra Senter for seniorpolitikk om hele arbeidsstokken. Finn rapporten her. Ny Analyse har også beregnet verdien av at helsepersonell jobber ett år til, som du finner her.

Se innslaget selv her.

Vi blir stadig eldre – og stadig flere blir stadig eldre