Debatt på e24

Er sluttpakker gått ut på dato?

Arbeidslivsekspert og hodejeger Trine Larsen går hardt ut mot selskaper som tilbyr sluttpakker, og har tre råd om hva de heller bør gjøre for å møte fremtidens kompetansebehov. Et av dem er å slutte med aldersdiskriminering. Det er en myte og en farlig stereotypi at eldre arbeidstakere er mindre endringsvillige.

Av Berit Solli, 5. april 2022

Trine Larsen

Managing Partner / Senior Consultant Trine Larsen i Hammer & Hanborg tar et oppgjør med sluttpakkekultur i et innlegg i e24.no. (Foto: Hammer & Hanborg)

Trine Larsen i konsulent- og rekrutteringsselskapet Hammer & Hanborg gikk i e24 torsdag 31. mars hardt ut mot at Telenor Norge nå tilbyr sluttpakker til ansatte for å «vri selskapets kompetanse og satse på nye områder».

Hun sammenligner med at banken DnB gjorde det samme for en del år siden, og at konsernsjef Rune Bjerke angret på det i etterkant. Hun fikk svar på tiltale i e24 allerede dagen etter fra HR-lederen i Telenor. Saken blir også kommentert 6. april av partner i AS3 Bjørn Solend.

«Jeg ble veldig engasjert av denne saken fordi vi mangler kompetanse og arbeidskraft. Da har vi ikke råd til å sende ut folk, og betale dem for å ikke jobbe,» sier Larsen til seniorpolitikk.no.

Hun påpeker at markedet endrer seg så fort at virksomheter og ansatte må omstille seg raskt. Halveringstiden på kompetanse reduseres stadig. Samtidig finnes det ikke mange nok nyutdannede. Larsen mener det er et lederansvar å sørge for tilstrekkelig fornyelse av personalet man allerede har. Evnen til fornyelse er ikke knyttet til alder, men til holdninger, endringsvilje og potensiale, mener Larsen.

Utvikle og se potensialet

Larsen kommer i sin kronikk med tre råd til ledere som trenger ansatte med ny kompetanse. For det første må virksomheter utvikle de medarbeiderne de allerede har. «Hire for attitude – train for skills» har aldri vært viktigere, skriver Larsen.

For det andre mener Larsen at virksomheter må legge mer vekt på individets endringsevne og endringsvilje enn alder.

For det tredje må virksomheter rekruttere mer etter kandidatens potensiale enn nåværende kompetanse. Særlig er Larsen opptatt av potensialet til å klare å håndtere alle utfordringene som vil komme med raske endringer. Hun trekker frem fem egenskaper: Motivasjon, nysgjerrighet, innsikt, engasjement og besluttsomhet.

«Hva tenker du som rekrutteringsekspert om jobbmulighetene til seniorene som nå slutter i Telenor?»

«Jeg tenker at de først og fremst må begynne å søke jobber med en gang. Ikke ta fri noen måneder! Så må hver enkelt vurdere om de trenger kurs eller opplæring og om de kan få det som en del av sin sluttpakke. Deretter må de stå på til de finner en arbeidsgiver som ser deres endringsevne og potensiale,» sier Larsen.

Kan ta tid

Direktør i Senter for seniorpolitikk Kari Østerud er bekymret for at arbeidstakere mister motivasjonen av å bli skyflet ut med sluttpakke. Det er stor risiko for at folk i sekstiårene velger å pensjonere seg fremfor å søke nye utfordringer.

«Vi vet at arbeidsgivere nøler med å innkalle søkere til jobbintervju bare på grunn av alder allerede i slutten av femtiårene. Det er derfor stor sjanse for at disse eldre arbeidstakerne nå trekker seg helt ut av arbeidsmarkedet. Vi får ikke flere arbeidstakere i markedet på denne måten,» sier Østerud.

Men hun har sett mange seniorer få ny jobb. «Eldre arbeidstakere får ny jobb, men det kan ta litt lenger tid,» sier Østerud.

Les historier om hvordan ni seniorer fikk ny jobb her.

Se flere tips fra rekrutteringseksperter her.

Ta en times nettkurs i å kartlegge ditt potensiale selv her.

Nye aldersgrenser og bruk av sluttpakker ved nedbemanning