NRK intervjuer arbeidsjernet Dagny

Det er ikke noe vits å legge seg til

NRK intervjuet Dagny Åsen og Kari Østerud om betydningen av arbeid og verdien av å jobbe lengst mulig.

Av Berit Solli, 14. september 2023

NRK om seniorer

(Foto: Espen Bierud / NRK)

Les hele saken hos nrk.no her.

Dagny Åsen ble gründer som 60-åring. Nå er hun 86, og driver fortsatt kaféen Dagnys Kompebu i Froland. “Jeg elsker å arbeide,” sier Dagny til NRK, og forteller at hun har jobbet fra hun vokste opp på gård.

Direktør Kari Østerud i Senter for seniorpolitikk er imponert over Dagny, men forventer ikke at alle jobber så lenge. Hun er opptatt av at flest mulig jobber litt lenger oppover i sekstiårene.

“Vi har gjort beregninger som viser at hvis vi greier å øke gjennomsnittlig avgangsalder i Norge med ett år, så er det en samfunnsøkonomisk gevinst på et sted mellom 40 og 50 milliarder kroner.”

Fremtidens arbeidskraft

NRK trekker også frem resultater fra fjorårets Norsk seniorpolitisk barometer, som viser at ønsket pensjonsalder synker i Norge samtidig som flere gleder seg til å slutte å jobbe.

“Fremtidens arbeidskraftressurser ligger i befolkningsgruppen 50 eller 55 år pluss. Hvis stadig færre av dem kunne tenke seg å jobbe lenger før de går av med pensjon, kommer samfunnet til å få ganske store utfordringer,” sier Østerud.

“Jeg tenker jeg gjør min borgerplikt. Staten trenger skattepenger og jeg betaler min med glede. Det er ikke noe vits å legge seg til før man må,” sier Dagny.

Les mer om Dagny i reportasje i Fædrelandsvennen her.

Se forskningsrapporten med den samfunnsøkonomiske beregningen her.

Se nye tall for den eldre arbeidsstokken her.

Les mer: Jobben blir bedre jo eldre du blir