Webinar om jobbsøk 5. mai

Tror på brutal ærlighet

«Det er en ordentlig jobb å få seg en jobb. Hvis man tar for lett på det, sliter man i konkurransen med andre,» sier jobbsøk-konsulent Øystein Jåtog-Rød ved Ressurstorget. Møt ham 5. mai!

Av Berit Solli, 19. april 2021

Øystein Jåtog-Rød fra Ressurstorget deltar på webinar 5. mai. (Foto: Ressurstorget)

Øystein Jåtog-Rød hjalp seniorer ut i ny jobb i Semco. De hadde et suksessrikt prosjekt for å få seniorer ut i ny jobb, som ble forsket på av Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) på oppdrag fra Senter for seniorpolitikk. Nå har han startet et nytt prosjekt basert på erfaringene fra Semco: Med nettsiden Ressurstorget vil deltagere over tre uker, i grupper, gå gjennom hva som må til for at de skal få seg en ny jobb. I tre uker jobber deltagerne seg gjennom åtte råd, se rådene selv her.

«Vi tenker som en arbeidsgiver og som en arbeidssøker, og forsøker å gi råd ut fra det. Og vi tror på brutal ærlighet,» sier Jåtog-Rød. 5. mai deltar han i panelet på Senter for seniorpolitikks debatt om jobbsøk for seniorer.

Hva sa du oftest til ledige seniorer i Semco?

«Jeg sa at de må gjøre det som skal til. Ikke overlat noe til tilfeldighetene. Når du tror du har gjort ditt beste, gjør litt til! De som satser på flaks, kommer ikke i mål. Det å få seg en jobb, er en jobb. Og det er lov å jobbe overtid,» smiler Jåtog-Rød.

Vær brutalt ærlig med deg selv

Han mener at man som arbeidsledig må starte med deres første råd, for gjør man ikke det, så hjelper det ikke med de syv neste. Det første rådet lyder: «Mentalt skift – vær brutalt ærlig med deg selv. Du må tilpasse deg, endre deg og være villig til å gjøre det som skal til.» Du må ta kurs, tilegne deg kunnskap, og passe inn i et miljø.

Spør venner og kjente om ærlige råd. Jåtog-Røds erfaring er at det er mye lettere å si til en mann at han må klippe håret og få seg bedre klær, men han sier det til alle som trenger det. Som jobbsøker må man få alle ubehagelighetene. Han minner om at arbeidsgiver kommer til å granske deg. Og da må du både tenke på å vinne, men også tenke på hvordan du skal unngå å tape. Og tenke på hvordan du skal vinne neste gang du kommer på intervju.

«Hvis du går inn og sier «ta meg som jeg er», så er det ingen som vil ha deg. Alle må forandre seg litt,» sier Jåtog-Rød.

Begynn med en gang

Jåtog-Rød er opptatt av at når folk skjønner at de holder på å bli arbeidsledige eller få sluttpakke, så må de kaste seg på jobbsøk med en gang. «Hvis du passerer tre måneder siden du sluttet, blir det stillere fra nettverket. Etter seks måneder, begynner folk å slite. Derfor er det så viktig å begynne med en gang,» sier Jåtog-Rød. Han har jobbet mye med folks motivasjon, ferdigheter og kommunikasjon.

«Når du er som mest frustrert og demotivert, må du finne ut hva som bor i deg. Si til deg selv at å miste jobben var det beste som har skjedd meg, fordi…. Og så fullfører du den setningen. Det kan bli en wake-up-call. Og det kan bli fint å begynne helt på nytt i en ny jobb,» sier Jåtog-Rød.

Møt Øystein på webinar 5. mai, meld deg på her!